За година пенсиите са нараснали със 100 лв.

Пенсиите са нараснали с над 100 лв. в рамките на година, показват данни на Националния осигурителен институт. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за месец март 2023 г. е 738,75 лв., което е с 3,58 лв. (+0,5%) повече спрямо този за предходния месец февруари и със 105,61 лв. (+16,7%) над средния размер, отчетен година по-рано, предаде „Труд”.

Хората, които взимат пенсии за стаж и възраст, получават по-големи суми от хората със инвалидни или социални пенсии. Средният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на един пенсионер за месец март е 811,02 лв., обявиха от НОИ.

За предходния месец февруари средната пенсия за стаж и възраст е била с 4,20 лв. (-0,5%) по-малка. В сравнение със същия месец на миналата година средната пенсия за стаж е нараснала с 127,34 лв., или с 18,6%.

Това е резултат от увеличението на два пъти на пенсиите през миналата година. Първото увеличение беше от средата на 2022 г., а след това имаше преизчисление на пенсиите от 1 октомври, но то се отнасяше само за получаваните суми от малка част от пенсионерите.

Вдигането на пенсиите доведе до значително увеличение на разходите за изплащането им. За първите три месеца на годината общият размер на изплатените средства за пенсии достига 4,479 млрд. лв. Разходите за пенсии са с 1,047 млрд. лв., или с 30,5% повече спрямо същия период на предходната година.

Изплащаните суми за пенсии нарастват значително, въпреки че броят на пенсионерите е с 10 463 по-малък в сравнение със първите три месеца на 2022 г.

Пенсиите имат най-голям дял в общите разходи на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). За първите три месеца на настоящата година общият размер на отчетените приходи в бюджета на ДОО е 2,632 млрд. лв., което е с 388,3 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

В същото време общият размер на направените разходи възлиза на 5,016 млрд. лв., което е ръст с 1,037 млрд. лв. спрямо първото тримесечие на миналата година.

Увеличението на пенсиите е довело до ръст на дефицита в бюджета на държавното обществено осигуряване. Само за първите три месеца на годината от републиканския бюджет са превели на бюджета на ДОО 2,422 млрд. лв., за да има пари за изплащането на пенсиите.

Това е над половината от общия размер на разходите за пенсии за периода от януари до март. Реално част от приходите в държавната хазна от ДДС и от данъка върху доходите отиват за изплащане на пенсиите, защото приходите от осигуровки не са достатъчни, пише „Стандарт“.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!