Росен Плевнелиев: България е на ръба

Бивш президент на България посочи основен проблем за страната.

Виждам нова вълна на изтичане на деца от България и това трябва да е сигнал за българските политици. Това каза в предаването „120 минути“ по БТВ президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.).

„Винаги има нужда от медиатори, но този път си мисля, че дойде по-различно време – време разделно, време за отговорни политици. От тази гледна точка аз съм оптимист, че има няколко много тежки проблеми, които са толкова наболели, че ще принудят политиците да вземат своите отговорни решения“, обясни той.

Според него България е изправена на ръба. Той припомни посещението на Олаф Шолц в Румъния, където германският канцлер не спря да хвали северните ни съседи, но не спомена нито една дума за нашата страна.

„Ако ни разделят от Румъния, знаете ли какво ще се случи? Мрежа откъм р. Дунав, мрежа със Сърбия и Турция. България ще е буферна зона за мигранти, периферия, национализъм и популизъм“, отчете Росен Плевнелиев.

Той обърна внимание и на това, че еврозоната решава бъдещето на децата, пише novini.bg.

„Към момента Румъния е пълна със стратегически инвестиции, а в България няма нито една. Това трябва да казва достатъчно на онези политици, които обяснява, че мислят как да върнат децата на България в страната. Това, което аз виждам, е нова вълна на изтичане на деца от България, ако не засилим към еврозоната“, категоричен беше той.

Росен Плевнелиев обърна внимание и на това, че общините ще страдат от липсата на бюджет. Той е категоричен, че страната ни се нуждае от съдебна реформа, модернизация на страната и баланс в страната.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!