Нова по-ниска цена на дизела

През лятото бе пикът му от 3,56 лева за литър

Цената на дизела през уикенда падна и в момента може да се намери и за 2,70 лв. за литър. Такава ниска цена не е имало от една година насам, отбелязва в.24 часа.

През март миналата година дизеловото гориво за последен път беше под 3 лева литърът. След това започна да поскъпва и през лятото стигна пика си от 3,56 лв.

На практика днес е вече с цели 86 стотинки за литър по-евтино, предава Дунав мост. 

От пика насам дизелът, който у нас по принцип е по-скъп от бензина, започна да поевтинява, но твърде плавно и доскоро все още се продаваше за близо 3 лева.

С поевтиняването му сега се елиминира една от основните причини за инфлацията, защото дизелът е основното гориво за превоз на стоки.

Поради голямото търсене, което се увеличава с наближаването на есента и зимата, цената на дизела остана по-висока от тази на бензина през студените месеци. Най-вероятно причината за сегашното му поевтиняване е, че излизаме от зимния сезон.

Въпреки ценовия шок през 2022 г. за всички потребители на горивото у нас нас дизелът се продаваше на едни от най-ниските цени в Европа. Само в Полша и Малта цените му бяха по-ниски. В голяма част от западноевропейските държави по бензиностанциите дизелът се продава за над 4 лева.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!