България гласува: Избираме 49-ото Народно събрание

Българските граждани избират днес 49-ото Народно събрание. В страната изборният ден ще започне в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа, не по-късно от 21:00 часа, ако пред секцията има негласували избиратели.

За секциите извън България гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа, съответно в 21:00 часа местно време. Ще имаме възможност да гласуваме на хартия или на машина. Хартиената бюлетина е 60 см и е в два варианта – за гласуване у нас и гласуване в чужбина. Разликата – тази в чужбина няма преференции.

Първи отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия – 22:00 часа българско време на 1 април (7:00 часа на 2 април местно време). Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско и Калифорния, САЩ – в 6:00 часа българско време в понеделник – 3 април.

В страната са разкрити 11 818 секции, без подвижните урни, секциите, разкрити в лечебни и социални заведения, секциите на плавателни съдове и в местата за задържане. В 9366 секции ще има машинно гласуване.

В чужбина ще се гласува в 737 секции в 61 държави. В 245 секции ще се гласува машинно, по информация на МВнР.

В страната и зад граница в секциите, в които ще има машинен вот, ще бъде поставено само едно устройство.

Разпечатаните хартиени бюлетини за страната са 6 483 400, а за чужбина 550 хиляди.

За 240-те места в парламента кандидати са 4566, от които 1341 – жени и 3225 – мъже. Броят на избирателите по избирателни списъци е 6 594 593 души, по данни на ЦИК.

На вота на 2 април избираме между 21 политически формации – 14 партии, седем коалиции. От Инициативни комитети са издигнати само двама независими кандидати.

Бюлетината на екрана на машината ще изглежда като хартиената, но ще бъде на две страници. След като се принтира, обаче, ще бъде със значително по-малък размер – 20 см. На нея ще е изписан номерът на машината, на секцията, изборът на гласоподавателя, ще има още QR код и хеш код. Тя трябва да се сгъне на две и да се пусне в прозрачната урна, която е за машинните бюлетини. За хартиените ще има отделна.

Принтираната бюлетина е значително по-малка от хартиената. „Тя трябва да се сгъне от избирателя, да бъде поставен един печат на гърба и да се пусне в прозрачната кутия за гласуване, която ще бъде с надпис „Кутия за машинно гласуване”, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Ако има проблем с отпечатването на бюлетината, гласът няма да бъде зачетен. В секциите с машина в страната и в чужбина ще има само по едно устройство.

В изборния ден не се допуска предизборна агитация. От ЦИК призоваха и медиите да се въздържат от публикуване на междинни данни от гласуването и резултати от допитвания.

В деня на вота се забранява и поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява – при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР. До края на изборния ден е забранено и унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред.

„Централната избирателна комисия, съвместно с Министерството на вътрешните работи, ще положи всички усилия, така че изборният ден да протича спокойно и да няма прекъсване на изборния ден и прекъсване на гласуването“, обещаха от МВР и ЦИК.

Видеонаблюдението на процеса на броене на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден в неделя – 2 април, ще е достъпно на интернет адрес: https://evideo.bg/

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!