Земеделци от Вълчи дол излязоха на протест срещу изграждането на ветрогенератори

Земеделски стопани от община Вълчи дол излязоха на протестно шествие с тежката си техника. Те не са съгласни с намерението за изграждане на ветро-генераторен парк върху обработваеми площи в общината, съобщи БНТ.

Според протестиращите изграждането на ВЕИ мощности ще унищожи производството на над 2400 фермери от общината, както и над 900 дка обработвама земеделска плодородна земя. Земеделците смятат, че има опасност и за пътя на миграция на защитени птици, който преминава над общината.

През януари тази година Общинският съвет на Вълчи дол даде зелена светлина за изготвянето на устройствен план във връзка с инвестиционно намерение за изграждане на такъв парк.

Според инвеститорите вятърните паркове няма да засегнат земеделската дейност в района.

„Няма конфликт между вятърните паркове и земеделието. От десетки години те съжителстват в хармония и в България, и в чужбина. Най-големите проблеми пред земеделието са климатичните промени – наводненията и сушата, а производството на енергия от вятър е решение и заема най-малко площ, така че ние сме съмишленици със земеделците“, смята Севда Йончева – ръководител на ВЕИ проекта.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!