Щъркелите ютюб звезди и най-чаканата лешоядка се завърнаха в България

Обратно в родното небе се завръщат едни от най-популярните птици у нас – щъркелите Драго и Драга от Драгушиново, чийто семеен живот миналата година хиляди хора проследяват на живо благодарение на уебкамера, разположена до гнездото им. Малко след тях на родна земя се появява и друга от най-чаканите птици у нас – лешоядката Зара.

Зара, която е от вида египетски лешояд, прекарва зимата на топло в Судан и тръгва по дългия път към България в началото на март. За 3 седмици тя прелита над 3500 км, за да се завърне в Източните Родопи, откъдето започва животът й. Лешоядката е една от първите, които се завръщат тази година у нас.

Лешоядът Зара изминава над 3500 км за 3 седмици, за да се прибере от Судан в България СНИМКА Българско дружество за защита на птиците

Лешоядът Зара изминава над 3500 км за 3 седмици, за да се прибере от Судан в България СНИМКА Българско дружество за защита на птиците

Зара е излюпена в Спасителния център за диви животни и е освободена от екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в Родопите през 2020 г, когато тя е 2-годишна. Днес тя е на 5 и е готова да си намери партньор, с когото да създаде първото си поколение.

Разселването й е част от програма за подсилване на популацията на вида в страната. Според данните на БДЗП в България има едва 26 двойки египетски лешояди и се възлагат големи надежди на Зара да помогне за увеличаването на популацията.

Малко преди нея в семейното си гнездо се настаняват и Драго и Драга, след дългото завръщане от Африка. Двойката щъркели стяга още стяга дома си за предстоящото поколение. Двете пернати станаха ютюб звезди, след като до гнездото им беше поставена камера през 2019 г.

На този адрес може да проследите живота им, снасянето и излюпването на яйцата, порастването на малките и първия им полет.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!