Варненка е ”Кралицата на тортите”. Заема челно място сред топ сладкарите по света (снимки)

Силвия Янковски е сред най-награждаваните майстори на бисквити и мъфини в света. Тя е подготвяла сладки изкушения дори за рождения ден на вече покойната кралица на Англия Елизабет II. Родена е във Варна.

Докато живее в България тя работи като учителка по рисуване и интериорен дизайнер. През 2015 г. заминава за Лондон, където животът й поема в нова посока – първо става детегледачка на две момичета, след което професионален декоратор на бисквити.

“Покрай техните рождени дни, защото приготвях бисквити за приятелите им и за партита, осъзнах, че интересът ми към бисквитите е много голям. Фирмата, от която си купувах материали ме покани на първото състезание, на което участвах през 2017 г. и след като го спечелих погледнах сериозно на нещата и така започна всичко”, разказа тя.

През следващите 6 години следват серия от отличия и награди. Печели дори престижните Тортени Оскари” за цялостно творчество, предаде бТВ.

“Едва ли има някой в света с повече награди от моите. В Ботсвана имах голяг, ателие, там бяха закачени по стените, но тук нямам място”, смята Силвия Янковски.

На Острова тя се запознава и със съпруга си, който е английски дипломат и с него обикаля света. Живяла е в Англия, Румъния, Ботсвана и Полша, където демонстрира таланта си. Последният й приз е от началото на месеца от състезание във Варшава, където живее в момента.

“Участвах с два дисплея и на двата имам златни медали, а единият спечели голямата награда. Аз вярвам, че всяко нещо, което се прави с голяма любов, отдаденост и вдъхновение, винаги има резултат. И пожелавам на всички да намерят това, което ги прави щастливи, защото резултатът неминуемо е хубав”, каза тя.

Силвия Янковски споделя, че рисунките върху бисквити изискват концентрация и много търпение.

“Никога не правя скица, винаги всичко се случва в главата ми, представям си го и започвам да рисувам. На бисквита по-малко от час и половина почти не отделям, и то ако е нещо много елементарно. През октомври на състезанието в Лондон, когато отново спечелих голямата награда, този дисплей с вещиците ми отне може би месец и половина, почти два, защото всеки един детайл е лично правен, моделиран, след това оцветяван и всичко това отнема време. Другото е телефонът, с който спечелих голямата награда на Cake International, той е направен от 18 различни бисквити. Него го правих в Ботсвана”, добави тя.

Като човек, който обича родината, Силвия често рисува елементи от българския фолклор и традиции. Не крие и вдъхновението си от картините на Владимир Димитров – Майстора, които често се появяват върху нейните бисквити. “Той ми е любимият български художник, а бисквитите с негови творби ги правих в Румъния. Имаше обяд в английското посолство. За съжаление хората на обяда бяха много, а бисквитите бяха само 11 и нямаше за всеки, но всички бяха много впечатлени”, разказа тя.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!