Зеленски пристигна на фронта в Бахмут (видео)

резидентът Володимир Зеленски пристигна на предните позиции на украинската армия в Бахмут, съобщи офисът на държавния глава на Украйна. Президентската администрация показа и кадри, на които украинският лидер награждава отличили се в защита на града бойци.

Пристигането в Бахмут е част от работното пътуване на президента в Донецка област. Зеленски е изслушал доклади за оперативната обстановка и хода на бойните действия на фронтовата линия. Президентът е разговарял с военнослужещите и им благодари за защитата на Украйна.

„Имам честта да бъда тук днес, в източната част на нашата държава, в Донбас, и да наградя нашите герои, да ви благодаря, да ви стисна ръцете. Благодаря ви, че защитавате държавата, суверенитета и източната част на Украйна“, каза Володимир Зеленски.

Присъстващите почетоха паметта на загиналите защитници с минута мълчание. Президентът връчи на военнослужещите държавни награди.

По-специално артилеристът капитан Иля Вергун, удостоен със званието Герой на Украйна, получи от държавния глава орден „Златна звезда“. От 24 февруари 2022 г. Вергун участва в съпротивата срещу въоръжената агресия на Руската федерация. Лично е извършвал противотанковите изчисления по време на освобождаването на град Тростянец, Сумска област, участвал е във възпирането на врага в посока Изюм. Частите под негово ръководство и с личното участие на Иля Вергун са унищожили голямо количество вражеска техника.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е посетил и болницата, където се лекуват ранени украински военнослужещи, по-специално защитниците на Бахмут. Зеленски е разговарял с военните и им връчил държавни награди. Защитниците са били наградени с ордени „За храброст” III степен и медали „За военна служба на Украйна”.

Държавният глава се е запознал и с възможностите на лечебното заведение за прием на пациенти. Владимир Зеленски инспектирал компютърната томография, операционния блок и интензивното отделение.

Президентът връчи ордени „Богдан Хмелницки“ III степен, „Княгиня Олга“ III степен и „Данило Галицки“ на представители на медицинските сили на ВСУ.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!