Пенсионери от Белослав със сигнали към КЗД за забраната да ползват карти в час пик

В Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ е постъпил сигнал заради решението на Община Белослав да ограничи пътуването с абонаментни карти на пенсионери над 70 години. Това съобщи за Радио Варнарегионалният представител на КЗД за Варненска област Орлин Кисьов. От 1 април картите на възрастните хора няма да важат за линията от Варна за Белослав в часовете  14 и 16.20, реши местната управа. Пенсионерите могат да ползват графиците, но ако си купят билет. Кметът на  Белослав Деян Иванов уточни, че има регистрирани 140 карти на учащи и 309 карти на пенсионери над 70 години:

„Общината обяви тръжна процедура, но не се яви никой, дори след като я удължихме с още 10 дни. За да не оставяме хората без транспорт, се договорихме с превозвача, чието условие беше да изпълнява линията с един автобус по-малко. Затова разредихме графика от 16 на 13 курса. Тогава получихме жалби от граждани, че в пиковите часове в автобусите има много правостоящи. Последва второ писмо от превозвача, в което поиска картите на пенсионерите над 70 години да бъдат приравнени с цените на останалите карти„, обясни кметът.

Заради правостоящите в автобусите пишат актове на превозвача, има опасност той да се откаже и от 1 април автобусът да спре. Автобусната линия е губеща – превозвачът плаща 13 лева на вход и изход на автогарата за всеки курс, което е загуба от 10 хиляди лева на месец, каза кметът.

„Ако вдигнем цената на билетчето, хората ще потърсят друга алтернатива и пътнокопотокът ще намалее, затова взехме това решение. Другият вариант беше картата от 2 лева да стане 54 лева.“

До избора на нов изпълнител настоящата фирма ще изпълнява курсовете по автобусната линия.

На 12 април от 10 часа в Белослав е организирана открита приемна на Комисията за защита от дискриминация, съобщи регионалният представител на КЗД за Варненска област Орлин Кисьов.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!