Трима ученици от МГ във Варна в Топ 50 на състезание по математика на Харвард

Трима ученици от 10 клас на варненската математическа гимназия “Д-р Петър Берон” постигнаха високи резултати на престижното състезание по математика в САЩ, организирано от два университета в Бостън, единия, от които – “Харвард”.

Три отбора от България – от София, Бургас и Варна, са участвали в състезанието и са се класирали в Топ 50, от над 400 участници от много страни.

Веселин Маркович, Добромир Ангелов и Цветан Тинев са възпитаниците на МГ, които успяха да преборят голяма конкуренция. Веселин Маркович освен с успеха на отбора се гордее и с личното си постижение от индивидуалния кръг. Той се подрежда в Топ 50. Младият математик казва, че в такива състезания трябва да си много концентриран, да работиш бързо и стегнато. Задачите са много трудни, а подготовката зависи от личната мотивация и отдаденост или казано с други думи – много учене и решаване, сподели Веселин.

Добромир посочи, че е важно да решиш, колкото се може повече задачи, за което се изисква висока концентрация, тъй като дори геометричните инструменти са забранени.

Цветан се е справил най-добре по геометрия и той потвърди, че допълнителните часове и самоподготовката са основни съставки на успеха.

Веселин е категоричен, че българските участници не отстъпват по нищо на американските, за които предимство е, че са добили по-голяма рутина от формата.

И тримата са убедени, че дори и да продължат обучението си в чужбина след това ще се върнат в България.Разговор на Даниела Стойнова с Веселин Маркович, Добромир Ангелов, Цветан Тинев за високото ниво на българите в тези състезания, за огромния труд и  бързото решаване на трудни задачи:

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!