Жоро Шопа си подари антична яхта

24-метровата EVA е с две палуби и може да заведе на околосветско пътешествие 12 пътници

Дясната ръка на Брендо – Георги Семерджиев, по-известен като Жоро Шопа, е поредния представител на ъндърграунда сдобил се със собствена яхта, научи „Уикенд”. Както подобава на човек от неговия ранг, Семерджиев не се е задоволил с някоя малка платноходка. От няколко месеци той е горд собственик на 24-метровата красавица EVA, която все пак не е първа младост.

Яхтата модел „Akhir 24s” е произведена  в Италия през далечната 1988 г., но и днес е в перфектно състояние, твърдят запознати. Целият корпус е дървен, а под двете палуби са разположени четири каюти със собствени тоалетни, в които може да се поберат до 12 пътници. Обзавеждането е последен писък на модата. Плавателният съд има две ултрамодерни климатични системи, сателитна телевизия и системи за домашно кино във всяка каюта. В средата на яхтата има просторен салон, където дори и в лошо време аверите на Жоро Шопа и техните компаньонки може да си купонясвят. Навигационното оборудване също е на световно ниво. Яхтата е с два радара, дублирани са и радиостанциите, а от сателитния телефон може да се водят разговори с цял свят, дори в открито море, където мобилните телефони нямат обхват.

Докато не разхожда Жоро Шопа или приятелите му, яхтата „EVA” стои на закотвена в любимата на родните звезди и подземни босове „Марина Диневи” в Свети Влас. Специално нает екипаж е в постоянно готовност да потегли веднага щом боса заповяда. От документите за регистрация става ясно, че яхтата на Жоро Шопа няма ограничение в района на плаване. При добро желание и обучен екипаж, тя може да направи дори и околосветско пътешествие.


До там едва ли ще се стигне, но яхтата вече няколко пъти е засичана да напуска 12-милната зона на българските териториални води, твърдят запознати. След нейното пресичане, граничари и ченгета нямат право да стъпват на борда. Морското право не позволява на властите на нито една държава да се интересуват какво става на плавателни съдове в международни води. Така Жоро Шопа преспокойно може да си направи срещу в открито море с друг плавателен съд, чиито пътници не държат да се срещат с българските власти.


Да припомним, че в подобно положение е шефа на Жоро Шопа Евелин Банев-Брендо. Хора от подземния свят припомнят, че кариерата си Семерджиев започва като бодигард на Брендо. След като на два пъти му спасява живота, става най-довереният му адютант, а Кокаиновият крал му поверява българските си операции. От 2 години осъденият в Италия, Румъния и България наркобос се укрива в Украйна, чиито власти отказаха да го екстрадират с мотив, че има тамошно гражданство. Украинският паспорт, разбира се няма да спаси Банев при пресичането на границата. За това и най-удобния начин да се вижда със своите хора са срещи на яхти в открито море, обясняват запознати. Още повече, че Брендо е специалист по морската тематика. От мотивите на съда в Италия стана ясно, че той дълги години транспортира от Южна Америка към Европа стотици тонове кокаин скрит в трюмовете на яхти, управлявани от специално наети мулета.


Жоро Шопа купува още миналото лято фирма „Лукс-Свети Влас”, на чието име се води яхтата, но сделката и до момента не е привлякла вниманието на КПКОНПИ, която иначе води дело за конфискацията на имущество му. Искът на стойност 1,5 млн. лева е внесен преди 2 години, а повод става повдигнатото обвинение на Семерджиев за участие в престъпна група за данъчни престъпления, ръководена от Ветко Арабаджиев.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!