Зам.-министър: Проблемът с високите цени идва не от производителите, а от търговските вериги

„Проблемът с високите цени идва не от производителите, а от търговските вериги“. Това заяви в ефира на NOVA зам.-земеделският министър Тодор Джиков. Спекулата и нелоялните практики се дължат на тежък законов дефицит, добави експертът. Той допълни, че се подготвят няколко инициативи в тази посока.

Преди дни Координационният щаб към кабинета оповести резултатите от проверките си. Бяха констатирани стотици нарушения при формирането на цените у нас. Те са свързани с необосновано високи печалби на веригите и лъжливи рекламни съобщения, несъответствие в грамажа. От правителството отчитат, че редица стоки са по-скъпи у нас, отколкото в близките държави. Изпълнителната власт предприема спешни мерки, които ще бъдат предложени на гласуване в Народното събрание още в първия му работен ден.

Според заместник-земеделския министър Тодор Джиков проблемът с високите цени идва не от производителите, а от търговските вериги.

„За съжаление анализът на щаба, който сформирахме към МС за борба с високите цени на храните и спекулата, показва надценки между 50 и 90% и то на основни хранителни продукти, които консумираме всеки ден”, каза той.

Затова от министерството подготвят мерки. Сред тях – изграждане на информационен портал към Министерския съвет, в който всяка седмица ще се вписват цените на основните хранителни продукти на едро. В него и търговските вериги ще могат да качват своите цени на дребно, но само при желание.

„Ние нямаме право и не желаем да се намесваме в свободната пазарна икономика. Именно този тежък законов дефицит показва липсата на лостове за контрол на тази ситуация. Години наред явно е липсвала институционалност в България”, обясни Джиков.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!