Пазителят на старата българска кухня Марин Лесев: Яжте пържен боб по време на пости

Запасявайте се със зимнина през зимата 

Пърженият боб води класацията по време на пости.

Това разкри специално пред „България Днес“ Марин Лесев, който притежава най-голямата колекция от стари български рецепти у нас и с право е наречен събирач на кулинарна история. Пазителят посвещава няколко десетилетия на откриването и съхраняването на кулинарни издания.

„В миналото по време на великденските пости предците ни не са имали свежи зелени салати, тъй като не им е сезонът. Докато сега всичко се продава по магазините и е много достъпно. Една от най-изпитаните рецепти за онова време е бил пърженият боб, който си остава традиционно постно ястие и до днес“, споделя Марин. По думите му хората в миналото са се хранели по религиозния канон, както и по земеделския календар, тъй като не е имало какво друго да консумират.

„Освен боб предците ни са приготвяли содени питки или други тестени изделия, тъй като са произвеждали брашно. Освен това са консервирали буркани с различна зимнина, което е добра идея да го правим и в настоящето за по-голямо улеснение“, разказва Лесев.

Според Марин рецептите между 1921 г. и 1944 г. описват българската кухня най-сполучливо. Най-старото кулинарно произведение в колекцията му е „Готварска книга или наставления за всякакви гозби според както ги правят в Цариград и разни домашни справи“, издадена от Петко Рачев Славейков в петницата на „Македония“ в Цариград през 1870 г.

Рецептата 

Бял боб – 500 г

Сминдух – 1 стрък

Дафинов лист – 1 бр.

Олио – 50 мл

За запръжката:

Олио – 50 мл

Брашно – 1 с.л.

Червен пипер – 1 с.л.

Джоджен – 2 с.л.

Черен пипер и сол на вкус

Сложете боба да се вари и добавете всички подправки към него. В тава загрейте олиото и добавете брашното, джоджена и червения пипер последователно при непрекъснато бъркане. Сипете прецедения сварен боб и разбъркайте добре. Добавяйте от собствената му чорба, докато бобът се покрие с нея. Посолете на вкус и сервирайте.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!