Откриха заготовки за над 2 милиона кутии цигари, маскирани като ботуши

Над 7.6 млн. филтри за цигари задържаха митнически служители на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщават от Агенция „Митници“.

Контрабандните филтри са открити при щателна митническа проверка на товарен автомобил, управляван от български гражданин. Водачът представя документи пред митническите власти, че превозва за Словакия две палета с гумени ботуши и 72 палета със стелки за тях. При последвалата физическа проверка на стоката инспекторите установяват, че само първите редове от товара са с декларирана стока, а отзад палетата съдържат кашони с моноацетатни филтри по 120 мм.

Общо установеното и задържано от митническите инспектори количество моноацетатни филтри по 120 мм е 7 693 056 броя. Установено е, че фирмата, вписана в транспортните документи като изпращач, не съществува.

По първоначалните данни, уточняват от Агенцията, може да се предположи, че се касае за суровина за нелегално производство на цигари в друга европейска държава. От тези филтри биха могли да се произведат 46 158 336 къса или над 2,3 млн. кутии цигари.

Това е първи случай за годината, когато на този пункт митничарите задържат контрабанда на суровина за нелегално производство на цигари. От септември досега митничарите на ГКПП „Дунав мост 2“ са задържали в общо десет случая голямо количество контрабандни цигари, облепени с български и турски акцизен бандерол, показва справка в сайта на Агенция „Митници“.

Общото задържано количество в тези случаи е 30 281 кутии (605 400) къса цигари. Във всичките случаи цигарите са били укрити в моторните превозни средства, в конструктивни кухини на автомобилите, купето и в багажа на пътуващите, в кутии от сухи пасти, в табуретки и детски матрак, сред превозваната стока. За нарушенията на водачите са съставени актове за установяване на административно нарушение и акцизните стоки са задържани.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!