Днес се навършват 10 години от смъртта на Пламен Горанов

На днешната дата се навършват 10 години от смъртта на Пламен Горанов. Той почина във варненската Военноморска болница от тежките изгаряния, които той получи, след като се самозапали по време на протест срещу безогледната корупция в местната администрация във Варна и в страната.

Трагедията се случи малко след 7.30 ч. сутринта на 20 февруари 2013 г. на стълбите пред парадния вход на варненското кметство. Пламен носеше плакат с ултиматум за оставка на тогавашния злополучен кмет на града Кирил Йорданов и целия Общински съвет до 17 ч. същия ден. Като доказателство за това, че е готов на крайни действия, той се залива с бензин и вдига запалка в дясната си ръка. До възпламеняването, довело до трагичната развръзка на протеста, се стига заради неадекватното поведение на полицаите, охранявали общинската сграда във Варна. Още същия ден, с манипулативни публикации в „приятелски“ медии, местната администрация, а по-късно и прокуратурата, направиха опит да скрият истината за случилото се, пише Дневник.

Последните думи на Пламен Горанов, казани пред медицинския екип в пристигналата на мястото линейка са били:

„Искам да се махне Киро, не искам да умирам, искам само Киро и ТИМ* да се махнат“

Животът на Пламен беше поддържан в клиниката по изгаряния на варненската Военноморска болница в продължение на 11 дни до 3 март 2013 г., когато той почина от изгарянията, които получи, по време на протеста си.

През това време ГЕРБ успя да овладее най-бурните протести срещу корупцията във Варна, извели на улицата десетки хиляди граждани, политическите номади във варненския Общински съвет прегрупираха силите си и в името на оцеляването си принудиха Кирил Йорданов да подаде оставка на 6 март с.г.

След частични кметски избори на негово място застана Иван Портних (ГЕРБ), който твърде бързо „влезе в обувките“ на предшественика си и запази властта си до днес в продължение на три мандата и половина. Това, което последва, беше дълбоко овладяване на местната власт в града от ГЕРБ и съхраняване на всички корупционни практики, наследени от управлението на Йорданов.

Пламен Горанов, който почина само на 36 години и до днес е символ на битката срещу мафиотизирането на властта и корупцията в България.

Пред входа на варненската община – там, където пламна Пламен, в деня на смъртта му граждани издигнаха грамада от камъни, която служители на Иван Портних няколко пъти опитаха да премахннат. Въпреки опитите на няколко граждански организации, на мястото на трагедията да бъде поставен паметен знак, администрацията, оглавявана от наследника на Кирил Йорданов, не позволява и до днес това да се случи.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!