Иво Инджев: 3 март е една измама

3 март е една измама. Това е един предварителен договор между две евразийски империи, които се борят помежду си за надмощие на земите, в които са живели българите. Една от тези империи – Руската, дори не нарича българите българи, а целенасочено ги нарича славяни, православни, за да може по-лесно да ги приобщи, когато вземе връх. И на 3 март се случва това, че нито един българин не е поканен от победителите да участва в това събитие, и ние сме го превърнали в наш национален празник. Това каза в интервю за БГНЕС журналистът Иво Инджев.

„Аз твърдя и отдавна пледирам някой да е опровергае, ако може, че няма в света подобен случай, когато една държава има за национален празник събитие, в което не е участвал нито един българин, нито един представител на тази нация, която нарича празника национален“, заяви той.

Журналистът е на мнение, че освен за национален празник на България да бъде избран 24 май, има и други идеи. Според него най-подходяща е датата 6 септември 1885 г., когато отбелязваме Съединението на Княжество България и Източна Румелия. „Защото това е празник, сътворен изцяло по българска воля, изцяло от българи, изцяло срещу течението на международната воля. Най-потресени са били руските империалисти от тази работа, които се изправят срещу Съединението на българите, до степен такава, че разжалват княз Батенберг, откъсват му пагоните и цяла Европа е била покрусена“, посочи той и добави, че това е едно българско събитие, което напълно заслужава да бъде обявено за национален празник, дори само заради символиката на Съединението. По думите му и Независимостта на България също е добра идея, но не и 3 март.

Инджев обясни, че 3 март е натрапен за национален празник. „3 март не е решение на Велико Народно събрание, както може би някой си мисли, 3 март, с обикновено мнозинство през април 1990 г., беше наложен като смяна на националния до този момент друг празник, свързан с Империята, само че от Съветско време – 9 септември“, отбеляза той, като уточни, че 9 септември се амортизира, защото комунизмът колабира.

„Съветският съюз тръгна да се разпада и те решиха, че сега е моментът да скочат в същата лодка, само че леко – без сърпа и чука на борда“, допълни журналистът и разказа, че в онзи парламент т.нар. русофилско мнозинство даже се е шегувало, че са „избрали 3 март от уважение към лидера на опозицията Желю Желев, защото имал рожден ден“ на същата дата.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!