„Родина“ – новият музикален проект на Студио „Палас“

В празничния 3 март варненското Студио „Палас“ представи поредния си музикален проект

Песента „Родина“ може да чуете и гледате видеото в youtube канала на студиото – ТУК

Днес в рубриката „Лексикон“ ви представяме екипът: Музика и аранжимент Красимир Янев, текст Румяна Захариева, изпълнение Светослава Янева и ДВГ Палас.

1. Име, зодия, професия.
КРАСИМИР ЯНЕВ
, зодия Стрелец, Тонрежисура и виртуални студийни технологии

РУМЯНА ЗАХАРИЕВА, Козирог, Продавач-консултант, понастоящем Домакиня

СВЕТОСЛАВА ЯНЕВА, козирог, начален учител  

2. България за вас е?
КРАСИ:
 Най- святото място на света. Тук съм роден, тук се образовах, тук работя, тук творя и създавам. Тук, и само тук.

РУМИ: Прѝстан. Мястото на което се чувствам най-добре.

СВЕТЛА: Моята родина, моето гнездо.

3. В текста на песента присъства изключително силна емоция и вяра. Каква е вашата философия?
КРАСИ: Един мъдрец е казал: „Не е важно как си живял. Важно е какво си оставил след себе си“. Приел съм това като свое задължение – всичко, което знам и мога да го предам на поколенията след мен.

РУМИ: Това което ми е дала Родината, никой и никъде не може да ми го даде, съответно никой не може да ми отнеме любовта към нея!

СВЕТЛА: В синхрон с текста. Възпитана съм да обичам родината си. 

4. А какво ви провокира да сте част от проекта на песента „Родина“?
КРАСИ: 
Провокира ме текстът, създаден от Руми Захариева. Изключително силен, с конкретното послание и към възрастните, и към съвременните родители, и към децата чрез родителите им. 

Руми: В основата на този проект е Краси Янев, човекът, който те пленява с добротата си.

СВЕТЛА: В живота си човек трябва да построи къща, да отгледа дете и да посади дърво. Аз добавям – да изпее песен. 

5. Как ще възприемете идеята деца да бъдат също част от песента.
Краси:
 Та нали това са поколенията след нас! Всичко, създадено от предците ни трябва да е продължено от нас и предадено на децата ни и внуците ни. Приел съм това като мое задължение.

РУМИ: Приемам я с отворени обятия, децата са бъдещето и трябва да растат с добрия пример на възрастните.

СВЕТЛА: От деца за деца  – най-прекият път към сърцата им. 

6. Вашето послание към децата и техните родители?
КРАСИ: 
Обръщам се към родителите така: България е свято име и свято място! Разказвайте на децата си, показвайте им България и пътувайте с тях! Те трябва да знаят!

Руми: Никога не губете пътя към любовта и вярата. Бъдете добри и разумни във всяка една ситуация. Въпреки всичко.

СВЕТЛА: Бъдете благодарни за всичко, което имате. Не линейте по това, което е далечно и изглежда примамливо. 

7. Коментирайте факта, че все повече българи казват „Мразя държавата, обичам Родината“
КРАСИ:
 Аз съм от тези, които казват: „Обичат Родината си“. За голямо мое съжаление едни хора по един изгоден /за тях/ начин разделиха България на две – държава (с малка буква „д“) и Родина (с голяма буква „Р“).

РУМИДържавата се свързва най-вече с политическите събития, тоест, неуредици и хаос. Няма човек който да не копнее да живее в една добре подредена и стабилна държава, а когато това не се случва, се нагнетява омраза и чувство, че тази държава се е превърнала в мащеха, за съжаление.
Родината е нещо друго. Първи стъпки, трепети, любими хора които живеят завинаги в сърцата ни. Родината е онова специално място на което сме се родили и най-доброто което можем да направим за нея е да я обичаме.

СВЕТЛА:За съжаление целият свят се управлява от хора, които са забравили откъде идват и не мислят накъде отиват. И с нашата родина е така….

8. Текстът на песента ме провокира да ви попитам имат ли младите хора стремеж да знаят историята на своя народ и да се гордеят с това, че са наследници на славни предци.
КРАСИ: Определено и категорично ДА. От нас зависи дали те ще знаят историята на народа си. Затова: разказвайте! Има смисъл.

РУМИ: За да имат стремежи, младите хора трябва да са получили тази необходимост първо от своето най-близко обкръжение. Живеем в един изключително динамичен и напрегнат свят и сякаш центъра на ценностната система е леко изместен. Сигурна съм обаче, че има много будни и смели млади хора, които ще съхранят своето наследство.

СВЕТЛА: С огромна радост работя с деца, които обичат България и всеки ден искат да научат нещо ново за историята ни. Това ги учи да са силни, смели, да се стремят към доброта и успехи, да останат тук и да се гордеят с потеклото си. 

9. В днешно време достатъчно ли помага изкуството за духовността ни. Какво според вас някак си все не ни достига?
КРАСИ:
 Изкуството в съвременна България, според съвременните политически „правила“, е натикано в един неосветен (търговски) ъгъл. Ние пък, напук и на инат, се опълчваме срещу политическите „правила“. В името на поколенията след нас и ще работим за възпитанието им и изграждането им като хора чрез изкуството.

РУМИ: Не знам дали е достатъчно, но със сигурност изкуството помага. Смея да твърдя обаче, че вярата ни в Бог е нещото, което не ни достига. Да не забравяме, че когато сме били в един от най-трудните си периоди, робството, именно вярата ни е помогнала да оцелеем като нация. Ако искаме да запазим своята идентичност, трябва да съхраним вярата си.

СВЕТЛА: Не ни достига възпитанието, уважението, достойнството. Някак си е по-лесно да се пренебрегва, да се присмива, да се подминава. Липсва ни съчувствие, търпение, съпричастност. Забързаното ежедневие и борбата за оцеляване ощетяват духовния свят на човек и неговите взаимоотношения. 

10. В днешния 3 март направете вашето пожелание към всички читатели.
КРАСИ: Честит празник, Родино! Честит празник, българи! Гордейте се, че сте българи! В името на поколенията след нас и ще работим за възпитанието им и изграждането им като хора чрез изкуството.

РУМИ: Бог ни е дал Родината за да я обичаме, историята – за да я помним! Обичайте и помнете! Честит празник, Българи!

СВЕТЛА: Бъдете живи, здрави и горди! Работете повече и всеки ден се гордейте, че сте потомци на велик народ! Обичайте децата си и уважавайте родителите си! Честит празник, българи!

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!