Ново дело срещу варненската банкерка, присвоила над 200 бона

С още един случай на банкерка, присвоила пари, се захвана Темида! След скандалните истории с Ирина Аткова, занулила сметката на футболиста Мартин Петров, и служителката от Дулово, превела си над 180 хилядарки, сега се разбира за банкерката П.Б. Тя е подсъдима за присвояване на над 200 бона от клиенти на българска банка, където е работела като мениджър на екип „Банкиране на дребно“ в столичен клон. Това научи „България Днес“ от съдебни документи.

Прокуратурата погва П. за това, че е извършила над 180 трансакции от сметки на клиенти към свои сметки или на майка си и на брат си. Шашмите се случили в периода май 2011 – ноември 2014 г., се твърди в обвинителния акт. Разследващите описват десетките преводи като отделни деяния на продължавано във времето престъпление. Банкерката е подпукана за длъжностно присвояване на чужди пари, които са й били поверени да ги пази и управлява.

Първата инстанция – Софийският градски съд, я оправдава по обвинението, че присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Магистратите й дават 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. За мекото наказание превес имат чистото й съдебно минало и това, че подсъдимата е сключила спогодба с банката да върне парите. В хода на процеса става ясно, че тя редовно погасява вноските, за които се е разбрала.

П.Б. е обвинена за изчезването на 234 хил. лв., но сумата намалява с 50 бона, понеже толкова служителката е превеждала към кредитната карта на мъж, също клиент на банката. Затова магистратите приемат, че парите не са излизали от владението на финансовата институция.

Прокуратурата твърди, че преводите от сметка на един клиент по сметка на друг, макар и в същата банка, са били направени, за да се прикрие самото присвояване. Отбелязват се големият брой трансакции, продължителният период на аферата и извършването на документни престъпления. Проявена е изобретателност и комбинативност, сочи държавното обвинение, поради което настоява за висока обществена опасност. Отчита се и обстоятелството, че банкерката не е спряла доброволно, а е била разкрита при проверка на служители на банката. Настоява се за ефективна присъда.

Адвокатът посочва, че може да са извършвани документи престъпления, но не и присвоявания.

„Самата П. е била обект на измама в продължителен период от време и присвоявала средствата, за да помогне на човек със застрашено здраве и живот, не го е правила с користна цел“, коментира защитата.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!