Експерт: У нас наблюдаваме най-високите ръстове в тегленето на кредити в близката ни история

Това коментира главният изпълнителен директор на известна банка у нас. По думите на  Цветанка Минчева, се наблюдава около 15% ръст при жилищните заеми и около 10% – среден ръст на системата, свързана с фирмените кредити. Тя изтъкна това, че множество фактори диктуват ръста на търсенето на кредити в страната.

Изминалата 2022 и началото на 2023 г. отбелязват високи нива на търсене на кредит. В България виждаме може би най-високите ръстове в близката ни история. Това важи както за бизнес кредитите, така и за домакинствата. Около 15% е ръстът при жилищните заеми и около 10% е средният ръст на системата, свързана с фирмените кредити. Все още обаче не може да се говори за балон на пазара на недвижими имоти. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria главният изпълнителен директор на известна банка Цветанка Минчева.

По думите ѝ “на фона на очакванията за рецесия икономиката на България се представя по-добре от очакваното”.

“До известна степен всички бяхме изненадани от представянето ѝ през миналата година. Тя се оказа по-устойчива, независимо от турбуленцията на средата около нас. Никой не очакваше толкова високи нива на инфлация”, коментира тя.

Ръстът на кредитите е продиктуван от много фактори.

“От една страна, е инфлацията, която вдига размера на кредитите. От друга страна, виждаме и компании, които продължават да инвестират в ефективността на своите производства. Особено много са проектите, свързани с преминаване към по-чиста и ефективна енергия. Фактор е и това, че цените остават по-ниски и по-бавно се повишават”, каза още Минчева.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!