Строят 17-етажен блок с три тела на мястото на старата изба „Димят“ във Варна?

Намерение за изграждане на сграда с три тела на 11, 14 и 17 етажа е изразил собственикът на имота, където се намираше изба „Димят“, на ул. „Константин Фотинов“ 2.

Това става ясно от представеното предложение пред Регионалната инспекция по околната среда и водите, съобщи Морето.нет.

Инвестиционното предложение се процедира като Комплексен проект за инвестиционна инициатива за изменение на урегулирания поземлен имот „за обществено обслужване“ в УПИ за „смесено предназначение“.

Заповед на главния архитект от януари 2022 разрешава изработването на комплексния проект.

Теренът е с площ от 3123 квадрата. Идеята е да бъдат застроени 1258 и също толкова да бъдат озеленени. В сградата ще има разположени апартаменти и офиси. Предназначението на зданието ще е за общежитие от апртаментен тип. Предвидени са близо 130 паркоместа.

През миналата 2022 година главният архитект е издал заповед, с която разрешава изготвянето на Комплексен проект за инвестиционна инициатива за изменение на урегулирания поземлен имот за „обществено обслужване“ и инвестиционно предложение за строеж на сграда със „смесено предназначение“.Планирани са 155 апартамента. 60% са жилищни, а останалите от апартхотел. Капацитетът ползватели е около 420-470 души.

С решение от януари 2023 година РИОСВ посочва, че няма нужда от извършване на екологична оценка.

Инвеститор са фирмите „Билд инвест-1“ ЕООД, „Билд инвест-2“ ЕООД, „Билд инвест-3“ ЕООД и „Билд инвест-4“ ЕООД, които ръководи лицето Пашо Пашев. Това са същите фирми, посочени като възложител при събарянето на старата изба „Димят“ през 2016 година.

Бутането на зданието, което бе емблематично за града, но не беше паметник на културата, стана без нужните документи. Това обясни преди близо 7 години главният архитект на града Виктор Бузев. Той беше категоричен, че не е разрешавал събаряне и че собственикът е започнал да действа на своя глава. По думите му законодателството не изисква пряко разрешение, а по-скоро съгласуване на отделни проекти. Одобрение за такива главният архитект по онова време не е давал.


Така изглеждаше сградата преди да бъде съборена през 2016 г.

След изравняването на избата със земята стана ясно, че санкции няма да последват, защото няма механизъм, с който може да се наложи глоба, тъй като това, което се прави не е строителство.

Собственикът е бил входирал документи, но те все още не са били разписани. Очаквал е да му бъдат съгласувани план за безопасност и план за управление на отпадъците. Заради липсата на въпросните документи строителните отпадъци дълго останаха в имота без възможност да бъдат изнесени.

След събарянето главният архитект посочи, че към онзи момент намерение за строителство не е заявявано пред Община Варна.
„Още не мога да кажа какво смятат да правят. Отреждането на имота там е за обществено обслужваща сграда. Опитвам се да стигна до новия собственик. Надявам се той сам да ме намери и да обсъдим намеренията му. За мен това е място с много история. Ако бях собственик, бих създал всичко около него, а не да го руша. Според скиците сградата се пада в единия край на имота. Реално няма да пречи да се реализира какъвто и да е проект, а дори напротив-би помогнала да направи по-атрактивно мястото“, заяви арх. Бузев след събарянето на избата.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!