Българо-арменски културно-информационен център ще бъде създаден във Варна

Вечерта на 14 януари се проведе ежегодният благотворителен бал „Арменската Коледа“, организиран от Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – Варна. Тази година събитието се обедини около каузата за създаване на Българо-арменски културно-информационен център и инициатива за именуване улица с поставяне барелеф на проф. д-р Гарабет Капрелян – декан и ректор на Медицински университет – Варна от 1977 до 1983, създател на Катедрата по вирусология, създател на ХЕИ – Варна, АГ болница – Варна и Очна болница – Варна! Той е бил стипендиант на организацията, завършил медицина, оказал е влияние върху здравеопазването на града, а днес неговият син е зам.-председател на борда на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – Варна.

„Под ваше ръководство, клонът установи стратегически партньорства с държавни и местни институции, и с други бележити арменски и неарменски организации, за да повиши осведомеността за многото приноси, които арменците са направили и продължават да правят за света.“ – част от поздравителния адрес на Бердж Сетракян – Президент на Общоарменски благотворителен съюз | AGBU.

Успоредно с това бе обявено и откриващото събитие на Българо-арменския културно-информационен център, а именно – концерт на Кристина Азнавур под патронажа на Н.П. Жоел Мейер – Посланик на Франция в България и патронажа на Н.П. Армен Едигарян – Посланик на Армения в България, който бе гост на бала! Дата е 30 април, а мястото на провеждане е Фестивален и конгресен център – Варна.

В поздравителния адрес на Н.П. Жоел Мейер бе отбелязано „Позволете ми също да отдам дължимото на динамизма на Общоарменския благотворителен съюз във Варна, организатор на благотворителния бал тази вечер; бих искал също така да използвам възможността да им благодаря горещо за това, че успешно реши да популяризира в България ценностите, чийто носител беше великият френско-арменски творец Шарл Азнавур.“

Набраната сума бе обявена под бурните аплодисменти на гостите, които Рафи Бохосян и неговия балет поздравиха със страхотно вокално-инструментално шоу – на живо!

Тайната изненада бе гостуването на Жаклин Таракчи – Гласът на България 2022, която бе удостоена със стипендия на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“ – Варна! Водещ на бала отново бе Драгомир Драганов, на когото организаторите връчиха грамота за личен принос при запазване и развитие на арменската общност в България.

Поздравителен адрес по повода бе получен и от Илияна Йотова – Вицепрезидент на Р България. „Клонът във Варна на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“ спазва и тази година най-добрите традиции – на благотворителността, на прочутите танци и кухня на арменския народ. Поздравявам празнуващите за верността, с която пазят арменските обичаи!“

Епископ Татев благослови гостите за здраве. Сълзи на умиление, гордост и радост съпътстваха цялото събитие, което за пореден път претвори Галерия „Графит“ в елегантна бална зала!

Гала вечерта завърши с благодарност за благотворството, с осезаемост за наследствеността и стремеж към устойчивост и развитие, които да свързват арменските обичаи и традиции навсякъде по света, да поддържат неразривната връзка с Родината и представя арменския народ и неговите общност и доайени във всяка стопанска и нестопанска област!

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!