Лиляна Павлова пред жители на „Трошево“: Ще възобновим програмата за саниране

Програмата за саниране трябва да продължи. До момента тя е обезпечена с 2 млрд. лв. и всички блокове с подписани договори ще бъдат довършени. Това заяви водачът на варненската листа на ГЕРБ Лиляна Павлова, която се срещна с жители на кв. „Трошево“, където в момента текат ремонти в три 15-етажни блока.

„Ще ни гарантирате ли, че и нашите сгради ще бъдат санирани?“, питаха етажни собственици от блоковете, които вече са подписали необходимите за целта договори. „В управленската програма на ГЕРБ е предвидено санирането да продължи и поетапно да обхване целия сграден фонд. Ще възобновим програмата, ако получим доверието Ви на 26-и март“, обясни в отговор Павлова. Тя отговори и на редица въпроси, свързани с процедурата. Гражданите споделиха трудностите, които са срещнали при сдружаването и с удовлетворение коментираха, че в резултат от предприетите мерки за енергийна ефективност жилищата им са много по-топли, а сметките за ток – по-малки.
„Ползата е безспорна и вашата оценка е най-голямото доказателство за положителния ефект от този механизъм за обновяване на старите жилищни сгради и за удължаване на техния живот“, отчете Лиляна Павлова, която даде ход на програмата в качеството си на регионален министър в двете правителства с премиер Бойко Борисов. Водачът на варненската листа на ГЕРБ поздрави дамите, които са организирали сдружаваното на етажните собственици в сградите, където тече саниране. „Нека има повече домоуправители като Вас, които със своята активност са двигатели на необходимата за всички промяна“, пожела Павлова.
Кметът на Варна Иван Портних, който също взе участие на срещата, се ангажира прилежащите пространства край санираните блокове да бъдат облагородени. Заедно с граждани беше обсъдена и възможността в квартала да се изгради нова площадка за фитнес на открито. „Миналата година положихме усилия да обновим детските площадки, така че те да отговарят на всички европейски стандарти. Тази година ще насочим своите усилия към спортните площадки. Това са инвестиции в масовия спорт, във физическата активност и здравето на децата“, категоричен бе Портних.
Кметът на район „Младост“ Христо Христов информира, че към момента са регистрирани 63 сдружения на територията на района. Вече са завършени два блока, а девет все още се санират. За 22 блока са сключени договори с Банката за възстановяване и развитие, а други 19 са с финализирани документални процедури и чакат зелена светлина, за да им бъде отпуснато финансиране.
„Добрият пример, който дават ремонтираните сгради, зарази и жителите на останалите блокове в района и желаещите да се възползват от санирането се увеличават“, допълни Христов.
В срещата взеха участие и други кандидати на ГЕРБ за депутати, сред които и представители на района – зам.-председателят на ОбС и ръководител на ГЕРБ-Младост д-р Лидия Маринова, Пламена Василареас и Бранимир Георгиев.
СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

4 × five =