Костадинов разказа как е пестил от ресто за хляб като дете по комунизма, за да си купи детско списание

Костадин Костадинов разказа мил спомен от детството по комунизма, когато за да си купи едно от двете издания с комикси се е налагало да пести от рестото, купувайки по-евтиния от двата вида хляб в бакалията.

Ето и разказа му:

„Тръгнах на училище през 1985 г., когато бях на 6 години. Един ден в началото на есента, не помня кога точно, но вече беше почнало да става студено, защото майка не ми даваше да излизам да играя без яке, татко се върна от работа с неочакван подарък за мен. Беше ми купил 18-ти брой на списание „Дъга“ – първия български комикс. Аз още не знаех да чета и затова разглеждах повече картинките, обаче списанието страшно много ме впечатли. Както се казва, стана ми стимул да се науча по-бързо да чета, за да мога освен да зяпам илюстрациите да чета и текста в тях:) От тогава почнах да чакам всеки брой с нетърпение, и когато наближеше времето да излиза, обикалях книжарниците в квартала ни като гладно коте пред кебапчийница:)

При една от тези обиколки обаче съвсем случайно попаднах на друг български комикс – 6-ти брой на списание „Чуден свят“. Оказа се, че имало и втори, за да си правели успешна конкуренция:) Без да се колебая, и без дори да го разглеждам, си го купих, при това сам, с мои пари. А имах пари, защото когато ме пращаха да купувам хляб от магазина нашите винаги ми даваха 40 стотинки, колкото струваше хляба „България“, за всеки случай, ако „Добруджа“, който струваше 30 стотинки, е свършил. Аз обаче купувах в повечето случаи по-евтиния, а рестото запазвах. Хлябовете бяха на практика еднакви, а майка и татко въобще не обръщаха внимание какво съм им донесъл:) И така постоянно разполагах с крупната сума от около 1-2 лв, които ми бяха предостатъчни да си купувам книги сам:) „Чуден свят“ излизаше по-рядко, беше по-малък и като формат, и като тираж, и не беше типичния комикс като цяло, защото имаше доста разкази без картинки, но за сметка на това беше и по-евтин – цената му беше 1.50 лв.

И „Дъга“, и „Чуден свят“ спряха да излизат през 1990 г. В следващите години успях да си купя всички липсващи броеве от двете списания, излизали по времето, когато все още съм бил в детската градина:) Един брой на „Чуден свят“ обаче ми липсваше – вторият му брой (и първият, излязъл през 1983 г.). Е, този втори брой най-накрая го намерих, купих и сега, в неделя сутринта, смятам да го прочета – с 40 години закъснение:)

Както се казва – откъде тръгнах, къде стигнах:) Идеята ми е, че бих се радвал, ако можем да имаме и днес, в наше време, хубав български комикс за нашите деца. В България има само едно издателство за комикси, „Артлайн“, които издава много качествена комиксова литература, но тя, с едно единствено изключение, е само преводна. Определено нашите деца заслужават да имат свой, български комикс, който освен всичко друго ще развива културата на четене сред малчуганите от най-ранна детска възраст.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!