Разрешиха строеж на мястото на Дом „Младост“

Разрешителното за строеж на мястото на съборения вече Дом „Младост“ вече е факт. Документът е от 14 ноември, става ясно от сайта на общинската дирекция „ Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“.

С това се дава възможност на инвеститора да пристъпи към реални действия по изграждането на жилищна сграда с четири входа, специализиран рехабилитационен център /за хора с увреждания/, спортно-развлекателен комплекс с басейни, спа, център за търговия и услуги, гаражи, подземни гаражи и ограда.

Подробности за инвестиционното предложение на възложителя „Дом Младост“ ЕООД дава документ на Регионалната инспекция по околната среда и водите от август 2022 година. В него има решение на РИОСВ, с което се отхвърля нуждата от извършване на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение и е приложено кратко описание на проекта.

Става ясно, че се касае за изграждане на жилищна сграда с четири входа. Вход едно ще бъде на 11 нива. Едната част на Вход 2 ще бъде на 11 нива, а другата на 18. Вход три също ще бъде разделен на две и ще бъде на 9 и на 18 етажа, а вход 4 ще бъде изцяло осемнадесететажен.

Комплексът ще има два вътрешни и три външни минерални басейна, спа, балнеолечебен и медицински център.

Проектът предвижда градски плаж на територията на комплекса, който ще бъде удобен за посетителите от града. В непосредствена близост до плажната зона ще бъдат и панорамните зали за фитнес и спорт. Към откритите басейни и фитнеса ще има отделен пешеходен вход откъм бул. „Сливница“. Откритите и закрити басейни за деца и възрастни ще позволят на гостите целогодишно да ползват минералната вода и нейните лечебни свойства. В двата детски басейна, както и досега, ще има тренировки по плуване за начинаещи деца и възрастни. За деца от социално слаби семейства ще бъдат разработени специални програми за достъп до плувни занимания.

Откритият басейн за възрастни ще бъде подходящ както за тренировки, така и за терапевтични нужди с часове по водна гимнастика.

В новия комплекс ще работи модерен спа център. Центърът за балнеолечение ще предлага възможност за оздравителни процедури

Ще има медицински специализирани кабинети в областта на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферна нервна система и храносмилателна система.

Партерът на вход едно ще бъде организиран като малък търговски център. Общо са предвидени 410 апартамента в 4 входа. Общо места за паркиране 303, 28 гаража и 133 паркоместа със системи за паркиране.

За трите открити и двата закрити басейна ще се използва минерална вода от съществуващ сондаж „Варна“. Той се стопанисва от Община Варна и не е собственост на възложителя. Съгласно наличната в РИОСВ информация общината е предприела действия по изграждане на нова обществена чешма с минерална вода за свободно ползване от гражданите и гостите на града, като ще бъде обособен и кът за отдих, посочват от инспекцията. Допълват, че общата продължителност на настоящите дейности се предвижда да бъде в порядъка на 36 месеца.

Имотът, върху който ще се реализира инвестиционното предложение, е над 9 дка. Според действащия ПУП за района от 2006 година няма ограничение на височината на сградата, с което се позволява да бъде над 15 метра.

Едноличен собственик на дружеството, което ще строи е „Дженюин истейтс“ ЛТД. Според Търговския регистър е чуждестранно юридическо лице от Кипър. Управител на „Дом Младост“ ЕООД е Пламен Бойчев Василев от 2021 година.

Сградата на Дом „Младост“ е внесена в капитала на дружеството през 2017 година от „Черноморско злато“ АД. Тогава е оценена на близо 600 хил. лева. Дворното място е внесено в капитала на дружеството през същата година от „Феста холдинг“ АД. Оценено е на малко над 1 млн. лева.

Дом „Младост“ беше разрушен в края на януари 2022 година. Бутането на зданието предшестваха протести в продължение на няколко месеца. Малко преди събарянето на сградата пред обществеността беше представен проект на новия комплекс с басейни, СПА, балнеолечебен, рехабилитационен и медицински център, който се планира да бъде изграден на мястото. Подадената тогава информация обаче никак не внесе успокоение у гражданите, които изразиха опасение, че няма да има свободен достъп до изброените зони, а ще се допусне прекалено голяма височина на жилищните етажи, които също се планира да се изградят.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!