Отклоняват подземна река в центъра на Варна заради 40-метров строеж на мястото на баня Гъбата

Утре в 11,30 часа започва протест срещу строителството на 40-метрова сграда на мястото на баня Гъбата във Варна. 

Много от живущите се притесняват какво ще се случи със сградите в района като се има предвид ниското качество, с което бе направен ремонта на Шишковата градинка и улица „Михаил Колони“ преди няколко години, след който след всеки дъжд пропадаха части от улицата. 

„Протестът утре е срещу обезличаването на Варна: систематично, тайно, непрекъснато чрез действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, общински съвет.“, съобщава Николай Танчев от организаторите.

„Сенчестото градско планиране се случва без реален дебат с гражданите, без съдействието на специалисти и само във основа на един неуместен общ устройствен план! Протестът не е просто за Гъбата, а срещу унищожаването на всички емблематични сгради за Варна!

Високото строителство в малките улички екологично, архитектурно, инфраструктурно, транспортно, пространствено е неподходящо за многоетажни жилищни сгради.

Не само, защото някои от тях щръкват на 30 м над околните къщи, а защото в района има подземни води с огромен дебит.

Предстои постоянно течащата (виж местата с водосбор в синьо) по улица Стефан Стамболов подземна река да се отклони от пътя и при основите на планираната сграда на мястото на Гъбата.

Дали тази вода ще компрометира необратимо конструкцията на тази сграда или на околните къщи, дали ще се появят пукнатини и пропадания в околните сградите, дали те могат да станат опасни и необитаеми: това са въпроси, които бяха заметени под килима. Теренът не бе адекватно обследван.

Изискваме общината да се съобразява с конституционно гарантираните ни права на добра, здрава, безопасна градска среда, да действа прозрачно в името на обществените интереси.

Ние ще изискваме преразглеждане на Общия Устройствен План и възставаме срещу обезличаването на Варна!“

Стартира петицията за спасяване на знаковата баня „Гъбата“ във Варна.

Това съобщиха от Асоциацията на Българска Асоциация за Термално Наследство, научи „Фокус“. Банята е единствена по рода си и в цялата страна, рядко талантливо творение на арх. Кольо Христов, създадено между 1962 и 64 г. на миналия век.

„Отдавна не работи като баня, десетилетия наред преднамерено е оставена да се руши, а сега намеренията на алчни инвеститори са да я съборят и да построят поредния безличен небостъргач. Трябва да ги спрем! Вашият подпис има значение!

С настоящата подписка настояваме да се съхрани една уникална, бележита сграда, известна на всички варенци и гости на Морската столица като „Гъбата“.

Молим тази специална за Варна сграда да бъде отново социализирана като обществено пространство вместо да стане поредния неуместен жилищен блок, хотел, офис и така нататък.

Официално молим инвеститора „СВП ИНВЕСТ“ ООД с управители арх. Светослав Станиславов и Пламен Панайотов да преразледат намеренията си и заедно с гражданите на Варна да защитим това паметно архитектурно наследство. 

Категорично заявяваме, че мястото не е подходящо за 12 етажна сграда!

От фондация Гея се ангажираме да съдействаме за ремонт и включване на сграда „Гъбата“ като градско пространство с особено значение за устойчивото, съвременно и културно развитие на Варна.“, посочват иницаторите на подписката. 

Междувременно във Фейсбук се организира и събитие за жива верига за спасяването на „Гъбата“. 

„Заедно гражданите на Варна заставаме срещу систематичното обезличаване на Морската столица от действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, общински съвет.

Заедно казваме НЕ на сенчестото градско планиране без реален дебат с гражданите! Ние категорично сме против унищожаването на емблематични сгради за Варна!

Ще направим най- голямата жива верига в града от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос – ще осветлим как се случват схемите, за да се противопоставим заедно на обезличаването на нашия град!“, коментират организаторите на събитието.

Акцията ще се проведе в събота от 11.30 часа.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!