Изграждат нов басейн с олимпийски размери във Варна

Басейн с олимпийски размери ще бъде изграден в квартал „Аспарухово“ във Варна, съобщи кметът Иван Портних. Районът е най-големият по площ в България, следван от район „Приморски“ – Варна и район „Искър“ – София (София, Пловдив и Варна са единствените градове, разделени на райони, като най-населеният е район „Люлин“ – София).
Новият басейн ще е закрит. Ще се намира на брега на канала (до каптажа за минерални води между районното кметство и Аспаруховия мост).

В района към момента има само един басейн – във Варненската морска гимназия.

Тези дни, както писа 1kam1.com, бе положена и първа копка на нов закрит басейн във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Морската столица е градът с най-много такива съоръжения на глава на населението – плувен комплекс „Приморски“, басейни в район „Младост“, район „Владислав Варненчик“, частни басейни в множество хотели.

Кметът на града допълни още, че с още 1 950 000 лв. започва цялостно обновяване на междублоковите пространства между улиците “Св. Св.Кирил и Методий”, бул. ”Мара Тасева”, ул. ”Средец” и ул. ”Стара Загора” (включително т.нар. руски блокове) в район „Аспарухово“.
750 000 лв. ще бъдат инвестирани в обновяването на района между бул. ”Народни будители”, ул. ”Перник”, ул. ”Искър”, ул. ”Чонгора”, “Балкапан” и “Детелин Войвода”.

1 000 000 лв. ще бъдат дадени за облагородяването на междублоковите пространства на ул. “Св. Св. Кирил и Методий” – блокове 38, 40, 42, където ще бъде изградено и ново спортно игрище.

До дни ще приключи проектирането на ремонта на пътя за „Галата“, с изграждане на канализация за месността Боровец, каза още Портних. Той обясни, че ремонтни дейности протичат едновременно в осем участъка в район „Аспарухово“. Продължава изграждането на тротоара на ул. „Капитан I ранг Георги Купов“ в кв. „Галата“, нов паркинг на ул. „Средец“ № 22 и други в район „Аспарухово“.

Паралелно с това върви и цялостно обновяване на кв. „Левски“ – работи се в 24-ти микрорайон около студентските общежития, изграждат се нови паркинги, ремонтират се улици. В момента се работи на ул. “Подполковник Калитин”. Започва се и на ул.”Петър Райчев” – около блоковете под новия спортен комплекс на ул.”Студентска”.

Близо 5 милиона лева пък са заделени за 23-ти микрорайон, под Техническия университет, между ул. ”Мир”, ул. ”Студентска”, бул. ”Осми Приморски полк” и бул. ”Васил Левски”. Освен цялостен ремонт на улици и паркоместа ще бъде построен нов подземен паркинг на две нива на терена.

Малко над 4 милиона лева са отделени за облагородяването на 17-ти микрорайон – между бул. ”Царевец”, бул. ”Васил Левски” и бул. ” Осми Приморски полк”.

Кметът на Варна допълни още, че 5,3 милиона лева са заделени за цялостен ремонт на изключително разбития път от разклона за с. Кичево до квартал „Виница“.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!