СОТ издаде 7 нарколаборатории, бандити наемат жилища в панелки

СОТ издаде 7 модерни нарколаборатории за марихуана. Те са били в апартаменти под наем, взети от банда, която пласира в половин България, разказаха от МВР пред „Телеграф“. Тарторът, който наел три от жилищата, бил арестуван, но към днешна дата е пуснат под гаранция, започнало е и дело срещу него. „Тенденцията вече е високотехнологичните нарколаборатории да се правят в апартаменти под наем. Взимат ги лица с чисти досиета, за да не бият на очи. Освен това, за да не мирише, големите играчи не използват вече познатите торове, а химически смеси, които карат тревата буквално да расте двойно по-бързо“, обясниха разследващи пред медията ни.

Случаят с издайническия СОТ се разиграл в София. Наркоиграчът наел три апартамента – тристайни и необзаведени, а подставени лица още 4. На всички била монтирана сигнално-охранителна техника от една и съща фирма. Именно по контракта се стигнало до разкриването на всички лаборатории за марихуана. Всички били обзаведени по последен писък на модата, а вместо тор в кофите имало химикали. Вътре не се усещала почти никаква миризма и било трудно да стигне до другите апартаменти по отдушниците. Мъжът нямал криминално досие у нас до момента на ареста му. По оперативни данни обаче се занимавал с този бизнес в Испания, Швейцария и САЩ. В Щатите 47-годишният нашенец участвал в отглеждането на т.нар. индустриален коноп и пренесъл знанията си в България.

Наркоиграчите търсят жилища в по-стари сгради, предимно панелки и ЕПК. Причината е, че в новите електромерите показват използвания ток от дадено жилище и много лесно се набива на очи кой колко използва. Най-вече се наемат терени в по-крайни квартали със застаряващи живеещи. „Търсят се агенции, които взимат предплата за половин година. Така се избягва отговорност на собствениците в процеса. Не се работи директно с наемодател, тъй като стават грешки и той може изненадващо да посети жилището. Такива случаи имахме преди половин година. Оттогава се гледа да няма подобни изцепки“, разказаха полицаи. Търсят се минимум тристайни и необзаведени, защото се гледа площта да позволява поставянето на саксиите, лампите и въздухоотводите.

„Случаите, по които сме работили до момента, показват, че печалбата на една реколта от апартамент е около 100 000 лв. В момента с химикалите вместо тор процесът се съкращава между 2 и 4 пъти. Пресметнете вие колко взимат производителите“, обясниха антимафиоти от ГДБОП. Неофициално е имало обекти, от които е излизала трева за малко под половин милион лева.

Тревата, произведена в България, избута албанската от пазара. Цените й също удрят в земята чуждата конкуренция, казаха от ГДБОП. Оттам допълниха, че по оперативни данни нашият материал се пласирал вече масово и в Гърция, Турция, стигал дори до Швейцария. Цената на килограм за Западна Европа била около 6-7 хил. евро. У нас цените са в левове. Причината е, че на пазара се появили от около половин година много нови играчи. „Именно с тези апартаменти под наем удрят жестоко конкуренцията на по-сериозните групи. След това на местно ниво пробиват в големите градове и по заведенията“, обясниха спецченгета.

Използват и изоставени школа и складове по селата

Изоставени сгради по селата масово се използват от наркоиграчи, които се занимават с отглеждането на марихуана, обясниха от МВР. Имало вече три сгради на школа в погранични райони, които били превърнати в нарколаборатории. Масово и складове и дворове на запуснати текезесета също били превръщани в лаборатории. „Целта е да са далече от основните пътища към населените места, за да не може местните да виждат как непознати хора влизат и излизат от дадените имоти, обясниха полицаи. Преди няколко месеца лъсна и наркообект, прикрит във винарска изба в Пещера. Там бяха открити стотици килограми марихуана точно в момента преди да бъде обрана.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!