Фигурата за Паметника на моряка във Варна е готова, трябват още над 222 000 лв. за довършването на проекта

Фигурата на Паметника на моряка вече е отлята и се съхранява във Военноморската база във Варна, но са необходими още над 222 000 лева за довършването на проекта.

Това съобщи в писмо до Moreto.net к.д.п. Димитър Димитров, председател на Управителния съвет на Фондация „Морски съдби“, чиято е инициативата за изграждането на монумента.

Той уточнява, че Фондация „Морски съдби” (ФМС) е учредена през март 2008 г., като нейна първа и основна цел е създаването на Паметник на моряка във Варна.

В периода 2014-2022 г. са организирани, финансирани и проведени два конкурса за идеен проект за паметник на моряка от ФМС съвместно с Община Варна.

С протокол № 4 от 30.06.2017 г. на Експертния съвет по естетитзация на градската среда към Дирекция „Култура и духовно развитие на Община Варна“ проектът „Попътен вятър” на авторски колектив, състоящ се от скулптора Венелин Божидаров и архитект Тодор Даскалов, беше класиран на първо място.

Мястото за изграждане на паметника беше предварително определено също с решение на Експертния съвет по естетизация на градската среда.

Скулпторът Венелин Божидаров изработи модел на паметника, одобрен с протокол № 3 от 20.06.2019 г. от Експертния съвет по естетизация на градската среда. Изработеният модел беше предоставен за леене срещу сключен договор с фирма за леене и завършен през месец септември 2022 г. на обща стойност 30750.00 лв.

Отлятата фигура беше превозена за съхранение във Военноморска база – Варна до проектирането и изработването на фундамента и поставянето на фигурата на място. ФМС планира започване на проектиране на фундамента за поставяне на фигурата съгласно идейния проект, допълва кап. Димитров.

По думите му за нуждите на проектирането е необходимо Общинският съвет във Варна да вземе решение за съгласие за поставяне на паметника в началото на тревната площ, намираща се на бул. „Сливница“ срещу входа на Морската градина съгласно решението на Експертния съвет по естетизация на градската среда.

По предварителни оценки необходимите средства за довършване на проекта са 222 365 лв.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!