Доц. Кунчев: Сега е моментът за ваксина против грип

Сега е моментът за ваксина против грип. Октомври – ноември, възможно е и декември, но до Коледа. Това посъветва главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на пресконференция в Националния пресклуб на БТА по повод Европейския ден за борба с грипа.

Той уточни, че човешкият организъм има нужда от 3-4 седмици да изработи пълен имунитет.

Обикновено през ноември започваме да хващаме отделни случаи, през декември бройката се увеличава, за да достигне пика в края на януари – февруари, коментира Кунчев, предаде днес.бг.

Разпределението на грипните ваксини по националната програма за хората над 65 г. на 90% вече е факт. Остават малък брой общопрактикуващи лекари, които до края на седмицата ще получат ваксините против грип, заяви също той.

За момента ситуацията е спокойна както в България, така на Балканите и Европа, каза още Кунчев по повод разпространението на грипа.

Той добави, че не е склонен да прави прогнози колко ще е тежка грипната вълна, но поясни, че има две причини, които карат специалистите да са „особено внимателни“. Едната, по думите му, са данните от южното полукълбо.

„И тъй като Австралия и Нова Зеландия се сблъскаха с най-силната си грипна епидемия за последните си 5-6 години, очакваме, че вероятно така ще бъде и в северното полукълбо“, коментира Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че общественият имунитет спрямо грипа е спаднал по време на COVID-19. Кунчев каза, че ваксината против грип у нас ще е четиривалентна срещу щамовете „Виктория“, „Камбоджа“ „Вашингтон“ и „Пукет“, уточни специалистът.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!