Добрият пример! Граждани продължават да преобразяват квартален парк (снимки)

Нова намеса на гражданите в парк „Елин Пелин“ отново преобразява мястото в приятна зона за отдих. Местни жители с помощта на гражданска организация поддържат пространството, обновяват пейки и съоръжения и постоянно подобряват средата в парка. Плановете им са дългосрочни и целят паркът да се превърне в квартален оазис.

В събота, 8 октомври, местни жители на квартал „Христо Ботев“ във Варна с помощта на доброволци от „Пауър Джъмп“ за пореден път почистиха кварталния парк „Елин Пелин“ и обновиха средата с 10 дизайнерски табели, съобщиха от сдружението за Moreto.net.

Целта на табелите е да се ангажират посетителите в парка да изхвърлят отпадъците си в кошчето, да почистват след домашните си любимци, както и да внимават къде изхвърлят фасовете си.

Това е вече трета инициатива през тази година на местните хора и варненското сдружение. Те са обединени от идеята постепенно да променят както облика на парка, така и културата на неговото ползване и поддържане от страна на местната общност. В края на май месец екипът на сдружението организира спортна събота в парка, като включиха много деца и младежи в забавни игри и състезания, стимулиращи физическата активност, които едновременно с това ангажираха участниците да почистят пространството около себе си.

Това откриващо събитие показа на местните, че паркът може да е чудесна среда за забавления и здравословен начин на живот, стига да се положат малко усилия за пресъздаване и поддържане на средата. Само два месеца по-късно – в края на юли 2022, след серия от общностни срещи, екипът на организацията-активист с над 50 представители на местната общност организираха мащабно разчистване и облагородяване на парка, включително обновяване на стари пейки с нови дъски, пребоядисване на съоръжения и премахване на микро-сметища. Поставянето на табелите и поредното почистване на парка през изминалата събота са още една стъпка към поддържане и обновяване на средата, от една страна, и подаване на ясен сигнал към ползвателите на парка, от друга, че се търси нов модел на ползване на тази обща територия.

В края на октомври предстои най-сериозната намеса, планирана за 2022 г. – инсталирането на уреди за уличен фитнес за младежите и детско съоръжение за баланс и движение в стил „Горски кът“ за най-малките посетители.

Надеждата на всички активни граждани, обединени от каузата за преобразяване на парк „Елин Пелин“ е, че чрез тези серии от стъпки и различни подходи, които трябва да продължат регулярно и в бъдеще, ще успеят постепенно да подобрят средата в парка, който е с огромен потенциал. Същевременно те се надяват да повлияят върху културата на ползване на общите квартални пространства чрез постоянно ангажиране на местните и реализиране на техните идеи и разбиране за промяна на средата.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!