Във Варна беше открит юбилейният 40-ти фестивал на българския игрален филм „Златна роза“

Тази вечер във Варна беше открит юбилейният 40-ти фестивал на българския игрален филм „Златна роза“. Жителите и гостите на морската столица ще могат да видят най-новите български игрални филми, завършени от август 2021 до юни 2022 година.

14 пълнометражни и 15 късометражни филми са включени в две конкурсни програми. Прави впечатление, че техните създатели са автори от зрялото младо поколение. Две журита ще оценяват продукциите. 5-членното жури за пълнометражни филми, което включва и представители от чужбина, е с председател киноисторика и продуцент Александър Донев. Ингеборг Братоева – критик и киноисторик, оглавява 3-членното жури за късометражни филми.

Юбилейното издание включва в програмата си изложбата „Незабравимите“ – 40 емблематични имена в историята на българското кино, представяне на книги, дискусии, както и специално внимание към годишнините на Григор Вачков, Радой Ралин и режисьора Борислав Шаралиев.

Юбилейното издание на фестивала е с напълно обновена визия, предава БНТ. Голямата награда вече е нова статуетка с автор Надя Розева.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!