11-годишно момче от Варна стана най-младият българин, пробягал 42-километров маратон

11-годишният Николай Софрониев от Варна пробяга маратонска дистанция от 42.195км, съобщиха от спортен клуб „Тангра“, за BudnaVarna.com.

Наред с опитни мъже и жени, Николай е застанал на старта на маратона в Кюстендил, който се проведе днес.

Той е успял да пробяга дистанцията за 4 часа и 44 минути.

Оказва се, че с постижението си Николай става най-младият българин, успял да пробяга маратонска дистанция.

Ето какво сподели за BudnaVarna.com неговият треньор от „Тангра“ Димитър Янакиев.

Николай тренира в клуб „Тангра“ едва от април тази година. Само за 6 месеца показва завидна издръжливост за неговата възраст. След среща с родител решихме че може да пробва полумаратон, а само преди седмица бяга на Бургас рън и завърши с време 2 часа. След това състезание потърсихме какъв е рекорда за най-малко дете завършило маратон, оказа се че през 2019 на пловдивския маратон дете на 12 години успява да го завърши с помощта на баща си и клуб Бегач.

И ние искахме да го пробяга същото трасе в Пловдив, но се оказа, че тази година там няма да има маратонска дистанция. За маратон София ни бе отказано, тъй като е към световната федерация. Единствената възможност, която ни остана е маратонът в Кюстендил. Там бе и Националният шампионат, Балканският шампионат по маратон, а в крайна сметка малкият Ники успя.

Чух се с бащата той е в шок какво е направил синът му. Смятам, че постижението му е голям успех не само за Варна но и за цяла България.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

7 + 3 =