Спасители предупреждават за мъртво вълнение

Метеоролози предупреждават, че през следващите дни трябва да внимаваме за мъртво вълнение.

Колкото и красиво да е морето през август, то може да бъде и коварно. Едно от най-опасните явления през този период на годината е т.нар. мъртво вълнение. Спасителите призовават задължително да се съобразяваме с техните предупреждения и да следим флаговата сигнализация.

Старшият спасител Георги Есов сподели в ефира на Нова тв, че мъртвото вълнение е едно от най-опасните явления в морето. „Като пада тежка вълна, съответно дълбаят морското дъно. Появяват се ями – цели, към които се стреми отразената вълна от брега и тя дълбае улеи и цели потоци, които правят много трудно прибирането на брега, включително и на много добри плувци” обяснява Есов. В дългогодишната си практика той и неговите колеги многократно се е налагало да предотвратяват инциденти. Оказва се обаче, че по-голямата част от плажуващите подценяват ситуацията.

„90% от плажуващите я подценяват и не слушат сигналите на спасителите. От тези 90% – половината се е налагало да им помагаме по някакъв начин. Доста често се е случвало. Флагът е червен. Плажуващите влизат с надуваеми предмети, които са забранени даже и на жълт флаг, и морето започва да ги тегли навътре с доста голяма скорост”, спомня си спасителят Добрин Добрев.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!