БГ абсурд: Няма автобус между Пловдив – Варна

Транспортната (не)свързаност във вътрешността на България продължава да изумява. Оказа се, че липсва автобусна връзка между Варна и Пловдив. Двата втори по значение града се обслужват от две международни линии, но това е само теоретично. От автогарите препоръчват смяна на автобуса в Стара Загора или ползване на влак.

Читатели алармираха „Сега“ за проблема, а наша проверка показа, че курсовете между Варна и Пловдив са „окапали“ през пандемията. Не са възстановени осем месеца след края на ковид кризата, вероятно поради липса на интерес в превозвачите. За да се възобновят, следва градовете да субсидират линията. Но такава практика липсва – обикновено субсидии дават малки общини, за да се движат рейсове до големите.

А международните линии са практически неизползваеми, защото билетите от и за външните спирки се продават с предимство. За Варна и Пловдив – ако останат свободни места около денонощие преди тръгването. Липсва възможност човек да си купи билети електронно. В онлайн порталите на превозвачите и на автогарите вътрешните спирки дори не фигурират при базово търсене. Атина и Бремен са дестинациите на тези линии.

НИЩО НОВО

През лятото много българи от страната или завърнали се от чужбина са по екскурзии. И валят в момента оплаквания в социалните мрежи: липсва автобус между Русе и Ловеч, няма Добрич – Бургас, между десетки областни центрове… Но ситуацията не е нова, просто се задълбочава година след година. Ударно намаляха и туристическите обекти, разположени вън от голям град, които са достъпни с обществен транспорт. Много по-лесни са връзките от България за чужбина, отколкото вътре в нея.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

4 × 3 =