Огромни рисунки на птици „кацнаха“ върху жилищна сграда във Варна

Често минавайки покрай жилищните сгради забравяме да обърнем поглед към фасадите. Скучният им облик рядко привлича окото. Не така обаче стоят нещата с единствената сграда във Варна, която е изрисувана от всички страни с огромни български птици.

Новоизграденият 5-етажен блок се намира край кръговото между бул. „Сливница“ и бул. „Левски“. Пернатите буквално са „кацнали“ по всички стени на зданието. И макар да предстои още работа по сградата и нейната украса, сътвореното до момента няма как да остане незабелязано. А то е дело на младия и талантлив артист Дамян Николов. Той е един от изявените графити майстори, известен повече като Kemsa. Негови произведения могат да бъдат видени на много места в града.

Работата по птиците отнема на младия мъж около два месеца. Създава ги съвсем сам, след като инвеститорът на сградата го наема за целта, разказа за Moreto.net творецът.

Кога приключи работата по птиците?

Работата по птиците все още не е приключила. По съседната сграда и по основната сграда са готови, но има допълнителна стена към сградата която предстои да бъде рисувана. Продължението ще е пак с български птици, но този път ще бъдат разположени вероятно в растителност. Все още водим преговори за това кой вид би бил най-подходящ и как да бъдат разположени в пространството.

Колко са на брой?

Към момента птиците са 9 като се очаква още 2-3 или 4 да бъдат добавени.

Изцяло със спрей ли са нарисувани?

Птиците и фонът към тях са изцяло рисувани ръчно само със спрей, като не са използвани шаблони, проектори или други подръчни средства. Предварително изготвихме визуализация за инвеститора и така успяхме да подберем птици с подходяща шарка за този тип сграда.

Колко време отне работата по тях?

Около два месеца отне работата до този момент заради спецификата на разположението на металното скеле и застъпването с другите работници за поставяне на мазилки, плочки, парапети и т.н. Последната стена е вече официално подготвена за рисуване и в близките седмици ще завършим проекта.

Как всъщност се стигна до изпълнението на такъв проект?

Аз се занимавам със стенописи от доста години и това е едно от основните ми занимания за препитание. Художник съм и се опитвам да се развивам с всеки следващ проект. Предложението за проекта дойде от инвеститора, като организирахме рисуването на съседна сграда на неговата. Така той искаше да подобри визията на своята сграда без да нарушава първоначалния проект на архитекта. Но .. след като нарисувах съседната сграда с първите три птици, инвеститора заяви че иска цялата сграда да я направим с български птици. По този начин ще подкрепи местните артисти, съвременното изкуство и ще създаде сграда-музей на българските птици. Това е единствената сграда във Варна, която има български птици от всички възможни страни.

Защо точно птици са изобразени по фасадата?

Заради вертикалната композиция на съседната сграда, моите предложения бяха за растителност, шевици или птици, исках да е нещо шарено което да грабва вниманието на хората сред сивотата на сградите. След това заедно подбрахме видовете за първата стена, а после и за всички останали.

Какви птици можем да видим върху сградата?

Върху тази сграда можем да се натъкнем на Мустакато Трастикарче, Сива Стърчиопашка, Сива Чапла, Присмехулник, Речен Дъждосвирец, Кълвач, Земеродно Рибарче, Гълъб, Лястовица, всички са около нас и ние трябва да ги пазим и ценим!

Има ли други подобни проекти, върху които сте работили?

Има, разбира се, 2019 година започнах да рисувам птици и вече не мога да преброя колко са, защото винаги пропускам някоя. Друга подобна фасада има срещу Денталния факултет на пешеходната пътека със светофара, там изпълних първия мюрал проект с височина четири етажа. Проектът се казваше „Стенописът като скрито послание“ и символиката в птиците, шевиците и символите по стената е много силна за мен.

Предстои ли нещо подобно занапред и какво?

Предстоят проекти, разбира се, докато няма ковид и не са затворили бизнесите, при мен всичко тече с пълна пара. Най-скорошното събитие, което организирам и е с големи мащаби за България е „Лъки Хънт Графити Фестивал“ на който ще се срещнат на едно място графити и стрийт артисти от цяла България, сред имената на участниците са Насимо и Маус, за тези които не ги познават предлагам да посетят фестивала и да се запознаят лично с тях, защото те са водещи фигури за стрийт арт и графити културата в България.

Друго нещо, за което още е рано да споделя, но нещо, върху което работя от доста време, е моя предстояща самостоятелна комерсиална изложба. Тази изложба ще е втора за мен, но ще е първа комерсиална, насочена и разбираема за всички. Работното име за изложбата е „Български птици рисувани със спрей“, но далеч не очаквайте това което вече сте видели от мен до този момент..

Бихте ли споделили малко повече за Вас самия и работата Ви?

Историята около мен и творчеството ми е доста нестабилна през годините, защото доста късно започнах да се приемам като художник, артист, творец. Аз съм самоук артист и когато работя с други артисти се опитвам да запазя само най-ценните качества от всеки, а грешките се опитвам да са ми урок и да не ги повтарям, ако смятам, че може да са в ущърб на мен или субкултурата, която се опитвам всячески да развия чрез моите проекти и школа – „Българско графити училище“, което всъщност все още съществува, все още е безплатно и все още е достъпно за всеки, от самото си начало през 2019 година. Днес стоят доста пречки пред нас, като инфлация и вируси, но все още има и хора, фирми, организации, които стоят зад нашата кауза и ни подкрепят.

Работата ми е хоби и хобито ми е работа, развивам проекти свързани с тази субкултура, работилници, фестивали и рисувам по поръчка сгради, стени, заведения, офиси въобще всичко, което може да бъде променено визуално с цвят без значение от размерите или сложността. Опитвам се с всяка следваща творба да надградя себе си и да добавя нещо по-добро към своето портфолио.

Това, което споделям редовно е, че ние имаме нужда от качество, а не количество в рисунките. А за качество имаме нужда от условия за развитие, точно такива каквито към този момент липсват. Ако създадем условия за младите, един ден ще се разхождаме не в сиви градове, а в галерийни пространства, където хората живеят. Графитите са част от градската среда, нека ги направим по-добри, по-ценни и разбираеми за обществото.

източник: Moreto.net

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

11 − 3 =