Крайбрежната във Варна забранена за автомобили

Алеята остава само за пешеходци и велосипедисти

Движението на автомобили по крайбрежната алея във Варна между Втора буна и Рибарския плаж ще бъде забранено. Препоръка за това даде Областната комисия по безопасност на движението. Заседанието й бе предшествано от инспекция на експерти от едноименната държавна агенция, провокирано от множество жалби на варненци.

От агенцията окачествиха смесването на пешеходци, коли и велосипедисти по трасето като опасно и изразиха становище, че крайбрежната Дамба не е предназначена за автомобилен транспорт.

Тя плаче за реконструкция, но средства за това не са осигурени в държавния бюджет, а според Общия устройствен план на Варна съоръжението е част от уличната регулация. Комисията реши единодушно, че в интерес на гражданите до окончателното изясняване на ситуацията трябва да се приеме временно решение.

То предвижда тротоарът към плажа в участъка, който сега се ползва за паркинг, да стане зона за пешеходци, а на пътното платно да се обособи велоалея. От Втора буна до началото на Дамбата колите ще могат да паркират успоредно, за да се отвори място за минувачи, а по стръмния подход от Станчовата алея до брега ще бъде направен тротоар.

За да влязат в сила препоръките, е нужна заповед. Такава ще бъде издадена до седмица, в момента прецизираме правните формулировки, тъй като със сигурност ще има жалби, каза пред “Труд” областният управител Благомир Коцев.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

1 + 13 =