Под липите чифтосват царствената варненка Косара с напетия Симбанджи

Евентуално поколение между варненската лъвица Косара и старозагорският самец Симбаджи очакват специалистите от наскоро цялостно реконструирания зоопарк в Града на липите. 11 – годишната царствена самка пристигна в Стара Загора преди седмица по силата на размножителен заем и все още се адаптира към новите условия, предстои първа опознавателна среща с домакина.

Специалистите припомнят, че Косара е родена в столичния зоопарк, но от мъничка е била прехвърлена във Варна. Там през 2013-а година лъвицата е заченала три малки лъвчета: едно женско и две мъжки от срещата си със старозагорския Симба. Първото поколение на Косара  в последствие е предадено за отглеждане на зоопарковете в Благоевград и Хасково.

От есента на 2019-а, след смъртта на Симба, тежащата 200 килограма лъвица е самотна, очакванията са ухажванията между нея и роденият през пролетта на 2010 година във Варшава старозагорски самец да приключат положително, коментира директорът на зоопарка –домакин д-р Ивелина Илиева, предаде „Телеграф„.

Според специалистите в дивата природа лъвовете живеят максимум до 10 години, но в условията на зоопарковете може да стигнат до двойно по-голяма възраст. 105 дни е периодът на бременността при лъвиците, те може да родят до 6 малки, но едва 2 или 3 оцелявали.

Симбанджи е плод на“връзката“ между лъвицата от варшавския зоопарк Анджелика и лъвът Симба, името му в превод означава Лъвски ангел, той пристигна през 2010 година от Полша по линията на обмена на екзотични екземпляри.

Самецът живя няколко години заедно с партньорката си Стела, но двамата нямат потомство, а самката почина от тежко бъбречно заболяване.

Създаденият преди 65 години зоопарк в Стара Загора е в очакване да получи лиценз от МОСВ, документите са подадени и предстои ведомството да се произнесе.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

13 − 7 =