Антикорупционния фонд с ново разследване: Може ли Аспаруховият мост да се срути заради благоприятен за Доган проект?

Авторите на разследването „Осемте джуджета“ направиха ново разследване.

Този път във Варна.

Има ли опасност за Аспаруховия мост заради удълбочаване на Канал 1 и Канал 2? Този въпрос поставя неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) във второ видео за случая, предаде Актуално.

Проектът за удълбочаване излезе на бял свят преди доста време, като в средата на лятото на 2021 година Административният съд във Варна задължи Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ да отговори на два въпроса, свързани с дейността. Става въпрос за предоставяне на копия от споразумението между ДП „Пристанищна инфраструктура“ и „ТСВ“ ЕАД за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 както и за инвестиционния проект за удълбочаване на каналите.

Според проф. д-р инж. Добрин Денев, бивш ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, потърсен от АКФ за експертен анализ, Аспаруховият мост, който се намира в началото на удълбочаването, има сериозни конструктивни дефекти, а бетонната му основа е изначално компрометирана. Мостът се крепи най-вече на арматурен скелет, който корозира с времето, а съществуващият проект за удълбочаване носи допълнителни рискове за неговата устойчивост. На база отговорите на проф. д-р. инж. Денев, АКФ отразява гледна точка, според която предложеният при удълбочаването на каналите процес на укрепване на моста може да засили рисковете и да заплаши безопасността му. „Там, където армировката на моста контактува с вода, с бетон, с тиня, той е подложен на интензивна корозия. (…) Заради удълбаването всичко това се мултиплицира. (…) Това, което предвижда новият проект, е премахване на старата бронировка на моста. (…) Технологията на изпълнение може да се окаже противопоказна, тоест устойчивостта на моста може да бъде провокирана“, заявява проф. Денев. Проектът за удълбочаване на каналите би трябвало да облагодетелства пристанище „Варна Запад“, но той не стига до кейовете му. Но проектът се разглежда и от гледна точка на ТЕЦ „Варна“, контролиран от Ахмед Доган – прокуратурата още проверява как Доган е взел ТЕЦ-а. В началото на април тази година, ГДНП (Главна дирекция Национална полиция) прати резултатите от проверката на проекта за удълбочаване на каналите на прокуратурата, защото счете, че има данни за престъпление. По време на изслушване в парламента министърът на транспорта Николай Събев информира, че работата по удълбочаването е завършена до пристанището на ТЕЦ „Варна“, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но не и до останалите 15 терминала. По-нататъшно удълбочаване към терминалите във Варненското езеро, включително към пристанищен терминал Варна-Запад, е технически невъзможно предвид наличието на подводни комуникации и геологията на дъното, която не позволява преместването им. Тези данни поставят под съмнение целесъобразността на проекта.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!