Депутати от ИТН дезертират, ПП почти събраха кворум

Oсем депутати ще напуснат групата на „Има такъв народ“ в парламента, начело с министъра на младежта и спорта в оставка Радостин Василев, съобщи „24 часа“, като се позовава на свои източници. 

Твърди се, че в групата нови независими депутати са организационният секретар на ИТН Виктория Василева, Николай Радулов, Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Ивайло Христов, Деян Петков, Христинка Иванова, Георги Георгиев. Пред OFFNews Виктория Василева категорично отрече, че и тя е в групата. „Аз не се отделям никъде“, каза тя.

Междувременно от „Има такъв народ“ изпратиха официална позиция до медиите. От нея се разбира, че партията не изключва горната информация да е вярна:

„Нямаме представа дали информацията, изнесена в „24 часа“, че депутати от „Има такъв народ“ ще напуснат групата, е вярна. Не знаем дали е така. Следващите дни и часове най-вероятно ще го покажат. Досега депутатите са били лоялни към ръководството на партията и най-вече към своите избиратели. Всички видяхме, че министър-председателят се обърна към групата на „Има такъв народ“. Всъщност, той публично демонстрира опит да си пазарува депутати. Има само два начина – с пари или с постове. И дали това е така, ще разберем съвсем скоро.

Очаква се, че депутатите ще напуснат парламентарната група на ИТН, въпреки че още нямат твърда уговорка с „Продължаваме промяната“, а тепърва ще получат оферти за партньорство.

В деловодството на парламента до 14:30 часа днес не бяха постъпили заявления за напускане на парламентарна група, показа проверка на OFFNews. 

Привличането на новите независими депутати към ключовите гласувания на актуализацията на бюджета и закона за КПКОНПИ може да се наложи още тази седмица.

Отцепниците от ИТН са организирани от досегашния спортен министър на ИТН Радостин Василев, който бил против спуснатото от партийния лидер напускане на правителството, пише „24 часа“.

Междувременно депутатът от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев заяви в Стара Загора, че партията му е намерила част от нужния брой народни представители, за да си осигури мнозинство в Народното събрание.

Той подчерта, че не пазаруват народни представители, а се пазарят за продължаване на борбата с корупцията, за кураж срещу мафията„.

„За пазарене не можем да говорим, когато няма цена, нали търговският закон казва, че търговската сделка като няма цена за дадена стока, е нищожна. Това, което ние пазарим и това, за което ние се пазарим, са хора с правилната мотивация да променим България. Хора с любимата ни дума „топките“ да си кажат срещу „Капитан Андреево“, ние се изправяме срещу мафията, не на страната на мафията, която може би е плащала пари на всички досегашни политически сили, а срещу мафията и на страната на държавата. Такива хора вярваме, че ще намерим“, каза Михнев, предаде БНТ.

По думите му още не са намерени нужните 12 депутати, но се „върви в посока на това да осигурим пълно мнозинство“.

Друг източник от правителството потвърди, че има такива разговори, а те са възможни, защото има голямо недоволство сред депутатите на Слави Трифонов от едноличния му стил на взимане и налагане на решения. 

Източници на OFFNews от ГЕРБ дават противоречива информация. Според едната версия се водят разговори за осигуряване на мнозинство с гласна или негласна подкрепа на ГЕРБ, но той минавал през излизането на Кирил Петков и Асен Василев. Според депутат с високи позиции този сценарий е смешен. 

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

2 × one =