Солено! До 4 бона – 7 дни ол инклузив за двама на родното море

Между 700 и 4000 лева излиза през това лято едноседмична ваканция за двама на база “ол инклузив” в родните морски хотели. Това показва справка на “Труд” в офертите на местата за настаняване, сайтове на туроператори и платформи за онлайн пазаруване.

Цените са подобни на миналогодишните, като средното увеличение е между 10 и 15 на сто. Повечето хотели реално обаче не са вдигнали офертите, а просто не предложиха големи отстъпки за ранни записвания. Причината за задържане на стойността на офертите въпреки 4-кратното увеличение на енергоносителите, които формират близо 70 на сто от разходите на хотелите, е голямата конкуренция както между българските места за настаняване, така и със съседните Турция и Гърция.

Цените на морските хотели зависят от избрания период. Най-евтини са предложенията за юни и септември. За тези месеци “ол инклузив” пакет в 4-звезден хотел се предлага срещу около 45-50 лева на ден, като освен настаняване храна и напитки, често включва и шезлонги край басейна или морето. Най-скъпо продават знакови 5-звездни хотели по родното Черноморие на първа линия, които залагат на лукс, ексклузивитет, скъпи хранителни продукти, перфектно обслужване и включени плажни принадлежности. При тях цената в пиковия сезон е над 200 лева на човек на ден.

Министърът на туризма Христо Проданов прогнозира ръст в броя на туристите през това лято (в периода май-октомври) по време на откриване на туристическия сезон и честване на 65 години от основаването на курорта Златни пясъци.

Той заяви, че се очакват между 5,5 и 6 милиона туристи. Самите хотелиери обаче са значително по-песимистични. Сезонът вървеше добре до февруари, преди войната в Украйна и огромното поскъпване на газа и тока, обясни Атанас Карагеоргиев от Съюза на хотелиерите-Златни пясъци.

Трудно е да се правят прогнози, тъй като тенденцията през последните години е записванията да стават в последния момент, между седмица и 10 дни преди настаняване.

Това е и причина да се правят трудно прогнози, тъй като дори самите ние нямаме идея какъв ще е сезонът, посочи Карагеоргиев. И подчерта, че хотелиерите не мислят за печалба, а за оцеляване.

Една част от местата за настаняване ще останат затворени за туристи и това лято, а други ще сменят собственика си, споделиха представители на сектора.

Близо 35 на сто от предварително заявените чартърни полети за летище Варна от германски и международни туроператори са били отменени, обясни изпълнителният директор на “Златни пясъци” АД Кирил Кирилов.

В същото време се очаква ръст от туристи от Полша, Унгария, Сърбия, завръщат се гостите от Великобритания, обясни министърът на туризма Христо Проданов. Традиционно вървят добре и записванията от Румъния, посочи той.

Попитан от “Труд” дали не се притеснява, че два пъти по-скъпите плажни принадлежности ще отблъснат българските туристи, Проданов заяви “българските туристи си идват с чадърите”. И допълни, че концесионерите са видели, че по-ниските цени на плажната сянка са довели и до по-голям интерес и приходи, така че за тях също би било по-икономически изгодно да предлагат по-евтини чадъри и шезлонги.

И призова стопаните на плажовете да го направят. Като допълни че българите харесват родното Черноморие и ще продължат да го посещават.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

four × four =