Свободното къмпингуване – без глоби за палатки, кемпери. Няма закони!

Към момента няма законодателство за глобяване на свободно къмпингуващи, стига те да не навлизат в забранени зони, резервати и чужди имоти.

„В момента няма нови неща като регламентация – миналата година успяхме да спрем тези, които искаха да го забранят изцяло – точно в обратната посока трябва да бъдат усилията на държавата.

Както през последните 60-70 години къмпингарите ще могат да летуват където искат, стига да не нарушават законите“, коментира адв. Дончо Бораджиев от сдружение „Да запазим Корал“ пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него е задължително изготвянето на национална стратегия за къмпингуването, която да обхване природата и туристическите навици, хижите.

„Подобна стратегия трябва да отговори например на въпроса с категоризацията на къмпингите, която да премахне архаичните изисквания към къмпингите, които правят почти невъзможно нормалното инвестиране“, каза Бораджиев.

В момента има над 40% ръст на продажбите на къмпинг оборудване и на производството на кемпери и каравани в Европа, а по данни на Евростат средностатистическият къмпингар оставя по 50 евро дневно в местните магазини и заведения.

„Тези хора няма да дойдат на All inclusive, а само ако имаме нужната къмпинг инфраструктура. България има страхотен потенциал да предложи нещо ново на досегашните туристи, но и да доведе огромен брой нови“, убеден е юристът.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

four × 5 =