Родители събират подписи срещу затварянето на детска градина в Гръцката махала

Сериозен конфликт предизвика решение на Община Варна да опразни стара къща в Гръцката махала, където е разположен филиал на детска градина „А.С. Пушкин”. На родителска среща преди дни е съобщено, че сградата трябва да бъде опразнена до 10 юни. Родителите на възпитаниците са против това, въпреки че децата няма да останат без градина, тъй като ще бъдат преместени в основната сграда на детското учебно заведение. Те обаче не са съгласни по няколко причини, като основната от тях е, че децата им ще трябва да се приспособяват към новите условия и към нови учители, а те много харесват досегашните.

След отправени въпроси към Община Варна, „Петел” получи отговор, че затварянето на сградата е заради експертна оценка, че старата къща има „отрицателна сеизмична осигуреност”. Това е установено при скорошен ремонт, след като от тавана почнала да пада мазилка.

От общината добавят следното: „Продължаването на експлоатацията ѝ  без основен ремонт на конструкцията ще постави обитателите й в риск. В тази връзка Община Варна е възложила обществена поръчка за извършване на втора конструктивна експертиза, която да потвърди или отхвърли констатациите и становищата на специалистите от дирекция АГУП и да доведе до вземането на решение за вида и обема на ремонта на сградата”.

Родителите на децата обаче имат съмнения относно намеренията на общината, още повече, че от местната власт не дават никакви конкретни срокове, за това колко време градината ще бъде затворена. Те са започнали подписка и готвят протест. Исканията им са обследването на сградата да бъда направено не от общински екип или от фирма, определена от общината, а от поканени независими експерти. Родителите настояват и за писмени гаранции от местната власт, че сградата няма да промени предназначението си и ще остане да се използва като филиал на детска градина.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!