Как Цонко Цонев успя да премести изгрева от Камен бряг край Дунава

Цонко Цонев не е типичен политик, нито беше типичен кмет. В никакъв случай не се вмества в понятието чиновник. Пристрастеният към хард-музиката бивш градоначалник на Каварна доведе на морския бряг световни рок звезди, направи рок фестивал и превърна затънтеното някога градче в балканска столица на рока, пише Труд бг. 

Той накара хиляди туристи от страната и чужбина да се влюбят в Каварна и да я превърнат в тяхното място за почивка или поне да идват всяка година да посрещат на 1 юли изгрева на Камен бряг. Някои, като вече покойния солист на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън, дори си купиха жилища в морския град. А неуморният кмет-рокаджия получи прякора Кметъла. Неговата популярност му донесе престижната титла Мъж на годината през 2005 г.

Политиката го разболява

На 3 юни най-известният гражданин на Каварна, баща на три деца и автор на две книги навършва 55 години. През 2015 г. Цонко Цонев решава да не се кандидатира за кмет за четвърти мандат. Пред медии казва, че е по здравословни причини – от стрес е развил диабет. Той е кмет 12 години – от 2003-та до 2015-а.

После два мандата е независим общински съветник – до изборите в края на 2019 г., но това не е времето, за което желае да си спомня. Отвратен е от шуробаджанащината, която се завихря в общинските фирми след него, от назначаването на роднини и ходатайствата. Твърди, че за 12 години на кметския стол не е назначил нито един свой братовчед, макар че Каварна е малък град – малко над 11 000 жители – и половината хора са роднини. 

Когато поема местната власт, в града има само един работещ хотел и голяма безработица, най-вече сред ромското население. Когато приключва третия си мандат, хотелите никнат като гъби, отворен е луксозният комплекс „Бялата лагуна“ в местността Иканталъка, изниква най-големият черноморски голф-проект, наречен „Тракийски скали“. Голф-комплексът включва игрище, свръхлуксозни апартаменти и вили, както и яхтено пристанище. Този проект, заедно с още едно голф-игрище край Балчик, се осъществяват по идея на световноизвестния голфър Гари Плейър.

Пак начело, но на протест

Цонко Цонев завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което работи като юрист на граждански договор в община Каварна и общински съветник в града. Адвокат по граждански дела е в адвокатската колегия в Добрич, преди да поеме кметското кормило. 

И сега, като редови гражданин, препитаващ се благодарение на юридическото си образование, Цонко Цонев е живото доказателство на народната поговорка „Шило в торба не стои“. Човек с активна гражданска позиция, само преди един ден видяхме Кметъла да блокира движението от с. Дуранкулак по пътя към гранично-пропускателния пункт заедно с гражданите, протестиращи срещу решението да бъде закрит Районният съд в Каварна.

Прехвърлянето на правораздаването към Районен съд – Балчик ще затрудни гражданите на общините Каварна и Шабла, които ще трябва да пътуват до Балчик за документи и други съдебни услуги. За живеещите в Шабла и Дуранкулак това означава 50-60 км път и немалки финансови разходи. Съдбата на съда в Каварна е подложена на обществено обсъждане до 30 юни, но отсега е видно мнението на местните хора, начело на които отново е застанал Цонко Цонев.

Новите управляващи не го долюбват

Не всичко, направено от Кметъла, среща подкрепа и одобрение, особено сред природозащитниците и опозицията. По негово време завърта перки ветрогенераторен парк, произвеждащ чиста електрическа енергия. За него по-късно Европейската комисия дава България на Европейския съд, защото турбините в района на нос Калиакра застрашавали местообитанията и пътя на прелетните птици.

Освен премахването им, екозащитниците искат ликвидиране на голф-игрището, вилни селища, къщи, хотели, инфраструктура. В крайна сметка обектите остават, но се забранява ново строителство в обявените през 2009 г. защитени територии и е решено вятърните турбини да се спират по време на миграционните периоди на птиците. 

Цонко Цонев търпи нападки и за националния археологически резерват „Яйлата“ близо до Камен бряг от служебния министър на културата Велислав Минеков.

По-точно обвиненията са, че ранно-византийската крепост на територията на комплекса е реставрирана за 1 милион и 600 хиляди евро, че е бутафория от итонг и картон. На това бившият кмет отговаря, че, първо, реставрацията е струвала между 500 и 600 хиляди евро, т.е. 1 милион по-малко, и второ, е извършена с камък – бял русенски варовик, което може да се види и пипне от всекиго.

За съжаление с приключването на кметския мандат на Цонко Цонев затихва и интересът към музикалните прояви в града – не от страна на изпълнителите, а на новата местна власт. Рок събитията не са подкрепени от следващите управляващи.

Така традиционният концерт на звездите на Нова година заминава за Пловдив, рок фестът се състои през 2018 г. край Варна, а изгревът на 1 юли се премества от Камен бряг на брега на Дунав, в Тутракан, посрещнат с отворени обятия от тамошния кмет д-р Димитър Стефанов. Джон Лоутън, изпълнителят на хита „July Morning“, продава апартамента си в Каварна. Вместо Джулая новата управа на града организира дни на руската музика. По този повод Кметъла казва крилатата фраза: „Столицата на рока се превръща в столица на казачока“. 

В историята остават концертите на легенди като Джон Лоутън, поставил началото на звездното музикантско нашествие в Каварна през 2004 г., на групите „Назарет“, „Дийп Пърпъл“, „Скорпиънс“ и „Любе“, на изпълнители като Рони Джеймс Дио, Били Айдъл, Мотли Крю, Глен Хюз, записал впечатляващ клип на нос Калиакра. Поредно доказателство, че у нас най-лесното е да съсипеш нещо, създадено от друг.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!