Барманите да получават 3 000 лв. това лято, настоява Илин Димитров

Според председателят на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров летният туристически сезон закъснява, а неизвестностите са много. Все още е рано да се каже от които държави ще има отлив на туристи и от които се очаква увеличение.

В същото време проблемите със заплатите и кадрите в туризма се задълбочава. „Наши изчисления показват, че един барман, готвач или сервитьор трябва да получава заплата от поне 3 хиляди лева. Но знаем, че такива заплати в туристическия сектор няма. Изчисленията са направени на база средната заплата в страната и кратката заетост за летния сезон“, уточни Илин Димитров, предаде Радио Варна.

„Войната обърка всичко. В края на юни трябва да започне договарянето за следващия сезон. Цените на горивата и енергоносителите обаче продължават да са нестабилни или да се покачват. Става много трудно един хотел или ресторант да определи прогнозни цени за следващия сезон, а вече подписан договор много трудно може да бъде ревизиран“, коментира депутатът.

Илин Димитров съобщи още, че на 11 юни ще бъде направено символично откриване на сезона в курорта „Златни пясъци“, на което се очаква да присъстват представители на дипломатическия корпус в България

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

five × 3 =