Във Варна само петима бежанци се качиха на бързия влак, останалите около 200 души са се отказали

Преместването бежанците от Варна не се състоя.

Разкачиха и четирите допълнителни вагона от композицията, която отпътува от Варна за София в 10.30 часа.  Само петима бежанци се качиха на бързия влак, останалите около 200 души са се отказали в последния момент. Те трябваше да бъдат преместени в базите в Паничище и в Рибарица, предава Радио Варна. 

Областният управител на Варненска област Благомир Коцев заяви, че държавата е създала пълната организация, но автобусите от „Златни пясъци“ тази сутрин са пътували празни.

„Трябва да стане ясно колко бежанци желаят да заминат утре по същото време, защото това е напразно изразходване на ресурси. Екипите на полицията и журналисти бяха повече от желаещите да се преместят“, съобщава БНР.

Тази сутрин на жп гарата във Варна всичко беше подготвено, за да посрещне първата група украински бежанци. Преместването им от Варна към вътрешността на страната започва днес. Екипи на БЧК и НПО бяха на терен, с подготвен детски кът, вода и подкрепителна закуска.

Към 10 часа се оказа, че 200 бежанци, които трябваше да бъдат преместени във вътрешността на страната  са се отказали в последния момент.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева е във Варна, след което заминава за Бургас, за да провери каква е ситуацията с бежанците в морския град. 

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!