Борисов: При сегашната инфлация България няма шанс да бъде приета в Еврозоната

„При сегашната инфлация страната ни няма шанс да бъде приета в Еврозоната“. Това опасение изрази лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бившият премиер коментира темата на среща с младежката организация на партията в Старозагорските минерални бани, съобщава БНР.

Борисов критикува мерките на управляващите срещу кризата, както и очакваното увеличение на цените на тока.

Той заяви, че план за приемането на еврото на правителството реално няма, защото страната ни вече не покрива критериите:

„При такава 20-процентна инфлация, при тези публични финанси, при такъв финансов министър – еврозона, мога да се обзаложа с всеки един от вас, няма да има“, коментира бившият премиер.

Той предупреди, че ако правителството продължава така да харчи, ще започне и наказателна процедура срещу България:

„Това означава свръхдефицит, това означава жълт картон, наказателна процедура срещу България. А те, като ги гледам, точно обратното правят – актуализацията на бюджета не включва намаляване на дефицита, а увеличаване на публичните разходи с процент“.

Правителството прие плана за въвеждане на еврото
Народното събрание трябва да приеме актуализацията на бюджета до края на юни
Костадинов за еврозоната: Започваме консултации с парламентарните партии за референдум
Бойко Борисов разкритикува мерките за компенсации на скъпите горива като неработещи и не са насочени към реално нуждаещите се. Коментира и цената на тока, като по думите му тя не трябва да се вдига:

„Въглищата нали са си български, ваши са си. Е, защо вдигате цената на тока? В „Козлодуй“ реакторите чии са – български. Сменено ли е ядреното гориво – сменено е. Платено ли е – платено. Защо вдигате цената на тока, какво ви пречи Украйна, войната?“

Борисов прогнозира още, че нова вълна на коронавируса може да връхлети Европа наесен и предупреди управляващите да са готови за действия:

„Октомври-ноември ще връхлети пак пандемия. Щом Китай е затворен, пълен локдаун през лятото,  мислете за зимата“. 

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

13 + 19 =