Русия призова „Царевна“ да напусне порта в Мариупол

Русия призова България и още пет други държави да изтеглят корабите си от пристанището в Мариупол.

Агенция ТАСС цитира началника на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев, че освен „Царевна“ в пристанището има и кораби от Доминиканската република, Либерия, Панама, Турция и Ямайка.

Съдовете продължават да не напускат зоната, въпреки че по думи на генерала има осигурен безопасен коридор за тях, съобщава bTV.

От фирмата-оператор на кораба „Царевна“ съобщиха за БНР, че няма проблеми с екипажа. Останалите на борда капитан и моряци са здрави, но трябва да бъде попълнен екипажът на кораба, за да се стигне до извеждането на плавателния съд от пристанището в Мариупол, уточниха от компанията

От фирмата провеждат преговори за наемане на екипаж, тъй като на борда има само петима българи и трима украинци, а без пълен екипаж корабът не може да бъде изведен от пристанището в Мариупол.

Според запознати няма нито един кораб, който да е напуснал пристанището, но не заради информациите в различни агенции, че в началото на военните действия от Украйна са потопили плаващ кран, който възпрепятства всякакво влизане и излизане в пристанището. Единствената вярна информация е, че наистина пристанището е разминирано и няма опасност за плавателните съдове.

Корабособствениците и на другите кораби в Мариупол също провеждат преговори за наемане на екипажи.

Още не е ясно дали екипаж за „Царевна“ ще бъде изпратен тук от България или ще се търсят и други варианти.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!