С пенсионери попълват екипите си от Спешната помощ във Варна

Всяка година се повишава възрастта на работещите в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна, каза директорът д-р Мая Рашева в предаването „Post Factum“. Екипите се попълват и от пенсионери.

„Трудно е, но все пак имаме едно предимство във Варна, защото има Медицински университет и ежегодно, към края на годината, пристигат новите попълнения“, обясни Рашева.

По щат в Спешната помощ във Варна трябва да работят девет екипа. От тях седем лекарски и два реанимационни. Поради липса на персонал обаче, работят най-често два екипа по-малко, казва Рашева.

„Някои път са и три екипа, зависи от ситуацията, зависи от дежурството, зависи колко хора ще отсъстват поради най-различни причини, защото и те се разболяват, и те имат нужда от почивка.“

Повишава се и натовареността на екипите на Спешната помощ. Една от причините е присъствието на украинските бежанци на територията на Варна. Всекидневно има посещения за украински деца по курортите край града, казва Рашева.

27 май официално е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM за Световен ден на спешната медицина през 2018 година. Целта на този ден е да се обединят хората и управляващите по света мисловно и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важността на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!