Премиерът: Ако Русия не внимава, ще остане без клиенти за газа

Ако Русия не внимава, ще остане без клиенти за газа си. Това коментира премиерът Кирил Петков ред бизнес телевизията  CNBC.

„Трябва да внимава, когато използва газа като оръжие, защото може да загуби завинаги клиенти“, казва Петков пред Силвия Амаро от CNBC по време на Световния икономически форум.

„Сега гледаме да диверсифицираме изцяло доставките от „Газпром“, посочва той, цитиран от БНР..

CNBC напомня, че преди няколко седмици България взе решение, че няма да плаща руския газ в рубли, както поиска Москва, тъй като това представлява нарушение на договора. От своя страна Русия спря доставките на газ за страната ни, предаде днес.бг.

Българският премиер също така каза пред CNBC, че не съжалява за решението да отхвърли искането на Москва, като отбеляза, че страната ни е показала на Путин, „че България може да остане стабилна, че газовата зависимост не може да бъде начин да се влияе на външната ни политика, че ние, като европейци, можем да устоим при поставяне под натиск“, казва той.

България беше зависима на 95% от вноса на природен газ от Русия, напомня CNBC. Според Петков, отказвайки се от руския газ, България вече е заела лидерска позиция в ЕС.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

fifteen + six =