И при празни контейнери във Варна – масово се изхвърлят отпадъци извън тях (снимки)

Често се констатира, че и при празни контейнери за смет във Варна недобросъвестни граждани изхвърлят отпадъците си отвън.

Това заяви директорът на дирекция „Екология и опазване на околната среда“ Тодор Колев в отговор на запитване на Moreto.net.

Повод да го потърсим стана сигнал до медията ни от варненец, който при проверка установява, че масово в града се струпват боклуци до празни или почти празни контейнери.

„В целия град могат да се видят оставени отпадъци до празни съдове за смет“, това потвърждава и шофьор на сметосъбираща машина.

Според него хората изхвърлят боклуците си извън обособените места, след като видят, че вече има оставени отвън чували и торби. По думите му след него минават екипи с бусове, които събират оставените отпадъци извън съдовете за смет.

„Задължение на фирмата изпълнител е да поддържа чистотата около местостоянки и местата, на които са разположени съдовете“, обясни Колев.

Варненци, живеещи в различни квартали, коментират, че една от причините за проблемите с чистотата в морската столица е малкият брой нови контейнери, които са заменили старите.

От дирекция „Екология и опазване на околната среда“ посочват, че най-често сигналите на гражданите до тях са свързани именно с недостатъчния брой на съдовете от автоматичната система за определени точки на обслужване и допълват, че възникналите проблеми се решават с добавяна на един или два нови съда.

„Увеличаването броя на съдовете не подлежи на математическо моделиране и прогноза. Увеличеният брой произтича от практиката и необходимостта. Когато се окаже нужно се добавят нови съдове“, уточняват от дирекцията.

Други смятат, че боклуците около контейнерите се натрупват заради по-рядкото извозване и липсата на достатъчно техника.

От Община Варна обаче са категорични, че броят на автомобилите, обслужващи съдовете с автоматично обслужване, е съобразен със обема на съдовете и към момента е достатъчен за дейността.

Продължава замяната на стари с нови контейнери с автоматично обслужване. Към днешна дата като процент съдовете от автоматичната система са заменели над 60% съдовете от ръчната система във Варна и курортите. Този процент расте всеки ден. Съгласно договора следва да бъдат заменени 80% (приравнено като обем) от всички съдове на старата система, там където технически е възможно.

От началото на годината до момента на сметосъбиращата фирма са наложени санкции в размер на 63 581 лв.

Moreto.net припомня, че новата автоматизирана система за събиране на битови отпадъци бе представена през юли миналата година. Тогава бе съобщено, че подмяната на съдовете ще стане на 3 етапа.

Първият етап, за който бе даден срок от 3 месеца до 1 година, предвиждаше да бъдат сменени общо 60% от обема на съдовете. На третия и финален етап това трябва да се случи с над 80% от обема на съдовете в община Варна.

Целта е в рамките на година в целия град старите контейнери да бъдат подменени с нови, обясни кметът Иван Портних при представянето на новата система през юли миналата година.

„Убеден съм, че новата система ще доведе до подобряване на качеството на услугата за сметосъбиране, която през последните години беше един от основните проблеми в града“, коментира тогава градоначалникът.

Във варненските групи всеки ден могат да бъдат видени снимки на проблемни контейнери и места в целия град, особено критично е положението в района на Колхозния пазар.

От Община Варна обаче са категорични, че към настоящия момент се констатира подобряване на чистотата в града.

„Свидетелство за това намалелите в процентно отношение сигнали от граждани, получени са и благодарствени писма. Преустанови се и разпиляването на отпадъци от съдовете, причинено от кучета, котки или гларуси“, посочва Тодор Колев.

„По-скоро да се направят подземни контейнери, както в много други страни. Много по-ефикасни са и много по-голяма чистота се пази“, коментира друг варненец.

„Ако контейнерите се изпразваха навреме, нямаше да го има този боклук“, коментират граждани.

Според Дмитрий Галихин, създател на групата „Стоп вандал“ отчита и други проблеми като неправилното разположение на контейнерите. Той смята, че контейнерите масово са разположени по кръстовища и до пешеходни пътеки, което значително намалява видимоста на пешеходците, респективно безопасността на пътя. По думите му трябва да има схема за разположения на контейнери, най-малко с маркировка, и това трябва да бъде инициирано от кмета на града.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!